П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ використовує бюджетні кошти на реставрацію замку Георгенбург, для володіння яким Моспатріархат не мав жодних історичних підстав

    На історичних німецьких землях, якими є вся Калінінградська область Росії, триває реставрація замку Георгенбург, котрий було передано у власність Російської православної церкви для розміщення у ньому резиденції єпископа Черняховського і Славського.

    Як раніше інформував “Духовний фронт”, жодних історичних підстав для передачі вказаного об’єкту культурної спадщини у власність Мосптаріархату не було. Побудований замок був у 1350 році і довгий час служив потужним укріпленням з валами, баштами та ровом. В ХІХ столітті він перейшов у володіння купця Йогана Вільгельма Сімпсона, який організував там кінний завод. Після 1945 року замок використовували як шпиталь для військовополонених. В 1970-х роках там була інфекційна лікарня.

    Та майнові спрямування РПЦ історична дійсність не спинила. І восени 2021 року стало відомо про завершення комплексного проєктування реставрації замку Георгенбург.

    Примітно, що проєктувальні роботи та частина ремонту були виконані за державний кошт.

    Як повідомляє “Новый Калининград”, розробка проєкту виконувалась за рахунок федерального бюджету, а на відновлення замку ще у 2019 році було виділено 20 мільйонів російських рублів з обласного бюджету. За ці кошти було відремонтовано флігель форбурга та відновлено деякі господарські приміщення.

    Як бачимо, РПЦ не лише вдалось безпідставно отримати у власність колосальний за своїм значенням культурно-історичний об’єкт, а й проводити його переобладнання для задоволення власних потреб за кошти російських платників податків.

    Зараз Мосптаріархат здійснює пошук фінансування для виконання повного обсягу запланованих проєктом реставраційних робіт. Та, як можна припустити, якщо не буде зібрана потрібна сума коштів, яку, на цей момент в РПЦ не розголошують, духовенство звернеться за допомогою до влади. І тоді, як не важко спрогнозувати, платники податків РФ знову “добровільно” візьмуть на себе “ярмо фінансування” потреб РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне