П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Московські чиновники вимагають від релігійних організацій надати інформацію про священників та співробітників, які навчались за кордоном

    Релігійні організації столиці Російської Федерації отримали запити за підписом очільника Департаменту національної політики і міжрегіональних зв’язків міста Москва Віталія Сучкова, у якому викладена вимога надати інформацію про священнослужителів та співробітників, які проходили навчання за кордоном.

    Відповідні листи були розіслані в рамках підготовки до вступу в силу змін до закону РФ “Про свободу совісті та релігійні об’єднання”, що передбачають обов’язкову переатестацію російських священнослужителів, які здобули богословську освіту за межами Російської Федерації.

    Президент РФ Владімір Путін підписав закон, що передбачає нововведення, 5 квітня 2021 року. А починаючи з 3 жовтня цього року, згадана категорія священників не зможе відправляти богослужіння, навчати або займатися місіонерською діяльністю в Росії, якщо вони не пройдуть переатестацію.

    Представники релігійних організацій, поки що, ніяк не коментують факт отримання запитів. Втім, на явні недоліки такої діяльності чиновників вже вказують правозахисники.

    “По-перше, закон не встановлює такий обов’язок (надавати інформацію про священників, які навчались за кордоном – ред.) релігійних організацій. По-друге, законом не передбачено, який державний орган уповноважений запитувати і збирати такі дані. По-третє, обробка спеціальних категорій персональних даних, що стосуються релігійних чи філософських переконань, не допускається”, – цитує інформаційно-аналітичний центр “Сова” слова адвоката Сєргєя Чугунова.

    Правознавець додав, що, на підставі всього ним сказаного, релігійні організації мають повне право відмовити московським чиновникам у наданні такого роду інформації.

    Чи дослухаються релігійні організації Москви поради адвоката, чи продемонструють безапеляційну покірність путінському режиму, стане відомо вже незабаром.

    Найсвіжіше

    Популярне