П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Вигаданий персонаж: Речник ПЦУ викрив фейк про «священника-антисеміта»

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) викрив фейк про «священника ПЦУ, який звинуватив євреїв» і пояснив кому потрібно створювати такі побрехеньки.

    «Сьогодні з посиланням на допис Едуарда Долінського у Фейсбук низка сайтів стали поширювати “новину” про нібито “звинувачення священика ПЦУ проти євреїв” (фото 1, 2). Одночасність поширення і однотипність текстів свідчить про скоординовану кампанію. Завдання видно із заголовку — напередодні 80-ї річниці трагедії Бабиного Яру прив’язати ім’я ПЦУ до антисемітських заяв та створити скандальний шум», — пише речник ПЦУ у Фейсбуці.

    Проросійський український громадський діяч Едуард Долинський посилаючись на коментарі в соцмережі якогось «священника ПЦУ Сврадима», заявив, що «священник ПЦУ негативно ставиться до євреїв».

    За словами речника ПЦУ, такого імені як Саврадим просто не існує в церковному вжитку. Сама ж сторінка «отця ПЦУ Саврадима» є фейковою і містить підроблені фотографії, а в місцевій єпархії ПЦУ ніхто ніколи не чув про такого служителя.

    «Судячи зі сторінки дописувача під вигаданим іменем він — любитель фотошопу, яким розважає своїх нечисленних друзів. Прикладом слугує монтаж його обличчя з формою офіцера поліції (фото 5). «Фото» в церковному вигляді — теж ЯВНИЙ монтаж. Жодних інших фото або інформації — де служить цей «клірик», де його парафія, яка його церковна діяльність (фото зі служб, з парафіянами) — нічого цього НЕМА. У коментарях під фото видно, що він просто розважається сам і розважає дописувачів, називаючи себе «священиком» і “отцем Саврадимом«…Отже навіть з побіжного огляду сторінки видно, що дописувач — дивак, яких повно у мережі, але аж ніяк не реальний «клірик ПЦУ»«, — підкреслив речник ПЦУ.

    За словами архієпископа Євстратія, фейковий священник ПЦУ у фейсбуці «стверджує», що його до служіння нібито запросив «владика Епіфаній». А під одним з фотомонтажів, де він «стоїть поруч» з архієпископом Іовом Гечею на фоні банера Всеправославного собору 2016 року — він пише, що це нібито «фото з форуму у Львові», і поруч з ним — нібито «Святослав», тобто Верховний Архієпископ УГКЦ.

    Фейкове фото з «Саврадимом», який висловлювався проти євреїв

    «В Одеській єпархії ПЦУ (бо дописувач живе, судячи з біографії, саме в Одесі) — про “отця Саврадима” ніколи не чули. Ані нинішній, ані попередній архієреї його не знають, також не знають його і священики ПЦУ в Одесі. Отже —  цей дописувач не клірик ПЦУ, а його коментарі до позиції Церкви не мають ЖОДНОГО стосунку», — додав речник ПЦУ.

    «Тож у підсумку залишається лише один висновок: пан Долінський та низка агенцій і сайтів не гребуть навіть поширенням (через передрук) образливих антисемітських заяв дивакуватих фріків (які інакше би прочитало півтора читача). Невже у такий спосіб, розпалюючи з допомогою брехні ворожнечу, вони готуються до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру? Огидно, панове!», — підсумував архієпископ Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне