Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Стала відома дата освячення у Харкові головного військового храму ПЦУ

    У Харкові 14 жовтня, у Свято Покрови та у День українського козацтва, за 35 км від україно-російського кордону відбудеться освячення головного військового храму України – храму Святого Юрія Переможця.

    Як повідомили Depo.Харків у благодійному фонді “Україна ХХІ”, храм буде відкритий не лише для військовослужбовців, а й для цивільних прочан.

    “Найближчий до державного кордону з РФ український храм, розташований на території військових, – це новий архітектурний символ нашої історії, війни і гідності. Це буде ще один прихід ПЦУ у Харкові зі статусом ставропігії, який підпорядковується безпосередньо Предстоятелю Православної Церкви України”, – йдеться в повідомленні.

    Проект побудови такого сучасного храму як храм Святого Юрія Переможця не має аналогів не тільки в Україні, але й у Європі.

    За словами заступника командувача НГУ генерал-лейтенанта Юрія Лебедя, у відповідь на його прохання посприяти зведенню каплички харківський підприємець та меценат Всеволод Кожемяко запропонував побудувати повноцінний храм. Цей проєкт бізнесменів-меценатів із Харкова Всеволода Кожемяка, Ігоря Брагинського та Тараса Сітенка створюється у партнерстві з Національною Гвардією України та Православною Церквою України.

    “У храмі будуть проходити богослужіння — вечірні та ранкові літургії щодня. Храм буде відкритий і для цивільних. Але насамперед він споруджується для потреб військовослужбовців. Бо військовий – це не тільки професія, а й спосіб життя. Будуть і особливі треби: благословення прапорів, зброї”, — розповідає настоятель храму отець Михайло.

    Головними авторами проєкту були запрошені архітектор, директор ТОВ “Інститут Харківпроект” Юрій Спасов та Олексій Чекаль, художник, автор графічного стилю Православної церкви України, дослідник сакрального мистецтва. Саме цей творчий тандем реалізував головну ідею нового знакового храму: слугувати архітектурним символом нашої історії і духовності, які беруть початок у давніх християнських традиціях, та поєднати традиції з сучасністю. Таким чином архітектурне рішення базується на традиціях давньої православної архітектури і дерев’яної церковної архітектури козацької доби. Нижній ярус храму побудовано з бетону, що нагадує блокпост, прикрашений елементами з переплавлених гільз боєприпасів, які використовувались в зоні бойових дій, і символізує нашу військову доблесть. Вертикальні частини ярусів, виготовлені зі скла, покликані асоціюватись із відкритістю і чистотою.

    До роботи над храмом долучилися провідні художники України, серед яких Олександр Клименко, художник-іконописець, який пише на дошках ящиків від снарядів; скульптори Євгеній Полунін та Сергій Шауліс; Михаїл Химич, графік, гравер учень Георгія Якутовича; Гамлет Зиньковський відомий своїми стріт-арт роботами; Роман Мінін, художник-монументаліст, графік.

    За планом, інтер’єр храму буде завершено у січні наступного року, а до серпня 2022 церква буде розписана і прикрашена іконами.

    Найсвіжіше

    Популярне