П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ взялися перевіряти духовність співробітників своєї найпотужнішої бізнес-структури “Софріно”

    Російська православна церква продовжує впроваджувати у власну практику “найкращі традиції” КГБ-ФСБ і дедалі частіше вдається до перевірок власного духовенства та персоналу на “благонадійність”.

    Цього разу в РПЦ вирішили з’ясувати, наскільки духовними є працівники Художньо-виробничого підприємства “Софріно”, що є однією з найбільш потужних бізнес-структур Московського патріархату.

    Всім працівникам було наказано заповнити автобіографію, в якій обов’язково потрібно вказати рік та місце охрещення, а також парафіянином якого храму є співробітник.

    Зразок документу опинився у розпорядженні видання “Ахилла”, яке і оприлюднило його зображення.

    Зображення взято з “Ахилла”

    Таку зацікавленість у виявленні “неблагонадійних, недуховних елементів” в колективі ключового наповнювача казни РПЦ пояснити не складно. “Софріно” переживає не найкращі часи, а верхівка РПЦ покладає провину за це саме на керівництво та колектив підприємства.

    Скрута змусила навіть Моспатріарха Кіріла (Гундяєва) виступити з релкамною промовою, у якій він закликав духовенство підтримати ХВП “Софріно”. У грудні 2020 року, під час щорічного єпархіального зібрання Москви, очільник РПЦ зазначив, що купівля церковних свічок не у фабрики “Софріно”, а у інших виробників, завдає збитків бюджету РПЦ. При цьому, він прямо закликав не купувати “ліві свічки”, а підтримати “Софріно”.

    Потім, полегшувати долю “Софріно” взялась влада Російської Федерації. На початку 2021 року були прийняті поправки до законодавства Російської Федерації про боротьбу з легалізацією (відмиванням) доходів, які вивели з-під перевірок чотири юридичні особи Російській православній церкві, серед яких вказане підприємство “Софріно”.

    Також, на початку 2021 року тоді ще гендиректор ХВП “Софріно” митрополит Меркурій (Іванов) видав резолюцію, у якій наголосив на необхідності виготовлення якісної церковної продукції, а також проголосив зростання рівня контролю якості та запровадження покарань для винних у випуску бракованого продукту.

    Та вже 17 червня цього року митрополита Меркурія (Іванова) було звільнено з посади генерального директора Художньо-виробничого підприємства РПЦ “Софріно”, а тимчасовим керівником фірми Синод призначив архімандрита Ілію (Руднєва).

    Як бачимо, ХВП “Софріно” лихоманить. І допоки триватиме вказана “фінансова лихоманка”, на підприємстві будуть змінюватись керівники і триватимуть перевірки персоналу, з метою виявлення “неблагонадійних, недуховних елементів”.

    Найсвіжіше

    Популярне