Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Не виправдав кредит довіри патріарха? РПЦ звільнила митрополита Меркурія (Іванова) з посади гендиректора “Софріно”

    Священний Синод Російської православної церкви 17 червня цього року прийняв рішення про звільнення митрополита Меркурія (Іванова) з посади генерального директора Художньо-виробничого підприємства РПЦ “Софріно”.

    Поряд з цим, тимчасовим керівником фірми Синод призначив архімандрита Ілію (Руднєва), пише “Credo press”.

    Таким чином, митрополит Меркурій (Іванов) очолював одну з найпотужніших бізнес-сутруктур РПЦ трохи менше 10 місяців – з 25 серпня минулого року.

    Причина звільнення архієрея, якого тривалий час називали одним з фаворитів предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва), звісно ж не повідомляється. Однак, з огляду на короткий час, проведений за кермом фірми, напрошується висновок, що “фаворит” не виправдав кредит довіри моспатріарха і не виконав план наповнення казни РПЦ.

    Варто нагадати, що “Софріно” могло зіштовхнутись з серйозними викликами за час епідемії коронавірусу. Прямих доказів цьому, звісно ж, немає, однак такі висновки можна зробити на підставі опосередкованих свідчень.

    Зокрема, у грудні 2020 року, під час щорічного єпархіального зібрання Москви, патріарх Кіріл (Гундяєв) зазначив, що купівля церковних свічок не у фабрики “Софріно”, а у інших виробників, завдає збитків бюджету РПЦ. При цьому, він прямо закликав не купувати “ліві свічки”, а підтримати виробника “Софріно”.

    Потім, полегшувати долю “Софріно” взялась влада Російської Федерації. На початку 2021 року були прийняті поправки до законодавства Російської Федерації про боротьбу з легалізацією (відмиванням) доходів, які вивели з-під перевірок чотири юридичні особи Російській православній церкві, серед яких вказане підприємство “Софріно”.

    Також, на початку 2021 року тоді ще гендиректор ХВП “Софріно” митрополит Меркурій (Іванов) видав резолюцію, у якій наголосив на необхідності виготовлення якісної церковної продукції, а також проголосив зростання рівня контролю якості та запровадження покарань для винних у випуску бракованого продукту.

    “Патріарх дав нам надто великий кредит довіри – своє ім’я – і ми не маємо ніякого права не виправдати його”, – підкреслив митрополит Меркурій (Іванов). Втім, зважаючи на нещодавнє рішення Синоду РПЦ, можна припустити, що кредит довіри архієрей все ж не виправдав.

    Найсвіжіше

    Популярне