Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Схаменулись але не розкаялись: Режим Лукашенка надіслав листа католикам через зображення священників з хрестами у вигляді свастики

    У Білорусі набуває обертів скандал навколо публікації в газеті “Мінская правда”, що належить Мінському обласному виконкому, під назвою “Мутація віри: Хрести бувають різні”, ілюстрацією до якої послужила карикатура, на якій католицькі священники зображені з хрестами у вигляді нацистської свастики.

    Світлина від Yury Sanko.
    Зображення: Фейсбук / Юрій Санько

    Представники лукашенківскього режиму, вочевидь, схаменулись від того резонансу, що був викликаний скандальною публікацією, і поспішили надіслати листа Римо-католицькій церкві Білорусі з вибаченнями. Втім, повноцінним вибаченням цей документ назвати важко.

    Очільник Конференції католицьких єпископів Білорусі єпископ Олег Буткевич поінформував громаду про зміст отриманого листа від уповноваженого зі справ релігій та національностей Алєксандра Румака, у якому той зазначає, що “публікація не відображає офіційну позицію держави у відношенні Костелу”, пише “CatholicNews”.

    Румак написав, що такого роду публікації не сприяють підтриманню міжконфесійного миру і злагоди в державі. Ототожнення автором особистої оцінки діяльності окремих католицьких священників з всією Римо-католицькою церквою Білорусі, за його твердженням, не є допустимим.

    Водночас, як відзначається на шпальтах видання “Хартыя’97%”, представник режиму Лукашенка утримався від того, щоб прямо назвати зображення свастики, що визнане екстремістським в Білорусі, у державній газеті правопорушенням.

    Нагадаємо, раніше білоруський диктатор Аляксандр Лукашенко відкрито погрожував священникам Білоруської католицької церкви за спів у храмах молитовного гімну “Магутны Божа”. На переконання самопроголошеного президента, пісню нібито виконували білоруси під час німецької окупації у період Другої світової війни, хоча вірш пісні було написано в 1943 році, а на музику слова були покладені вже після завершення війни – у 1947 році.

    Найсвіжіше

    Популярне