Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ образились на Зюганова через порівняння Ісуса з комуністами

    Російська православна церква відреагувала шквалом критики та агресії на резонансну заяву лідера комуністичної партії РФ Гєннадія Зюганова, який назвав Ісуса Христа “першим комуністом”.

    І хоча після своїх слів Зюганов закликав всіх вивчати Біблію, це не врятувало його від нападок з боку духовенства Моспатріархату. Головний комуніст РФ і раніше не гребував порівняннями православ’я та комунізму, та щоразу його коментарі не знаходять підтримки серед кліру РПЦ.

    “Не вважаємо коректним та доречним порівняти Бога з будь-яким політико-економічним вченням, включаючи комунізм. Однак нагадуємо, що двері православних храмів лишаються відкритими для віруючих представників всіх російських партій”, – розповів заступник глави Синодального відділу Московського патріархату зі зносин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе, слова якого наводить “МК.RU”.

    Своєю чергою, священник московського храму Благовіщення протоєрей Андрєй Спірідонов зазначив, що комуністи нічого вигадати не могли, а тому взяли свої постулати з християнства.

    “Комуністи нічого нового не винаходили. Короткий курс історії партії – священне писання, яке у них було свого часу, замість хресної ходи – демонстрації, замість святих мощей – мощі Леніна на Червоній площі. Вони все що могли змавпували”, – цитує клірика “radio1.news”.

    При цьому, священник назвав заяву Зюганова виключно передвиборчим ходом для збільшення електорату.

    “Це чисто спекулятивна заява. Оскільки сьогодні атеїзм не в моді, як сто років тому, їм потрібно не втрачати хоч якусь популярність та електорат”, – зазначив Спірідонов.

    Водночас нагадаємо, далеко не скрізь і не завжди між російськими комуністами і духовенством РПЦ панує стримана неприязнь. Зокрема відомо, як наприкінці серпня цього року митрополит РПЦ Сєргій (Фомін) у Воронезькому храмі під час проповіді агітував присутніх вірян за комуніста Сєргєя Гаврілова, який балотується до Держдуми.

    Наскільки остання заява Зюганова та різка реакція на неї з боку РПЦ змінить відносини компартії і Моспатріархату, наразі, не відомо.

    Найсвіжіше

    Популярне