Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Всі конфесії рівні перед законом, але РПЦ рівніша: В Росії демонтують католицький храм, визнаний владою самозабудовою

    Влада Російської Федерації надала черговий доказ тому, що лише Російська православна церква володіє всією повнотою прав, і навіть більше, у той час, як представники інших релігій та конфесій зазнають постійних утисків та переслідувань.

    Повідомляється, що у місті Самара розпочався демонтаж собору, що розташований у Красноглинському районі міста. Російські активісти та блогери з’ясували, що на картах додатків для мобільних пристроїв вказується приналежність культової споруди католицькій церкві.

    Однак, з непідтверджених джерел відомо, що збиратись там для молитов могли й представники інших конфесій – п’ятидесятників чи баптистів.

    У будь-якому разі, влада Самари визнала будівлю незаконною забудовою і обрала підрядників, які й розпочали демонтажні роботи, пише “63.ru”.

    Принагідно нагадаємо, своєю чергою РПЦ практично завжди добивається легалізації власних незаконних забудов. “Духовний фронт” інформував у червні поточного року про резонансну справу, коли парафія храму новомучеників російських Ростовської єпархії РПЦ грубо порушила законодавство, але у підсумку змогла легалізувати через суд дві самозабудови – храм площею 502,2 квадратних метра і будівлю притчового дому площею 320 квадратних метрів.

    Тоді було встановлено, що представники РПЦ не переймались тим, щоб отримати дозволи на будівництво вказаних будівель. У 2017 році парафія побудувала храмову будівлю разом з притчовим домом. А ще через три роки парафія звернулась за отриманням документів на введення об’єктів в експлуатацію.

    Чиновники спочатку відмовили представникам духовенства, оскільки будівлі були зведені без дозволу. Та єпархія звернулась до суду, провела судову експертизу, яка виявила, що будівлі були побудовані без серйозних порушень, і виграла суд.

    Такий, не зовсім законний, метод в РПЦ використовують досить часто. І хоча більшість випадків не набувають резонансу у медіа-просторі і не викликають осуду громадськості, у переважній більшості випадків храми РПЦ будуються без будь-якої дозвільної документації, а потім легалізовуються через суд.

    На противагу, католицька церква далеко не вперше має справу з упередженим ставленням з боку російської влади.

    Зокрема, у травні цього року стало відомо, що в російському місті Смоленськ влада вперто відповідає відмовою на запит місцевої парафії Римо-католицької церкви щодо отримання у користування будівлі храму Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, відомого як “Смоленський костел”.

    Будівля протягом тривалого часу є занедбаною. Тож готовність відреставрувати Смоленський костел оголосила парафія Римо-католицької церкви у Смоленський області. Однак, в обласній адміністрації категорично заявили, що питання передачі костелу вірянам “у найближчому майбутньому не стоїть”.

    Причину такої позиції чиновники не пояснили, саме тому виникло припущення, що безуспішність спроб Римо-католицької парафії допомогти врятувати пам’ятку архітектури пояснюється тим, що католики в Росії не володіють такою ж повнотою прав, як РПЦ.

    В той же час, у Самарі, де зафіксовано факт знесення католицького собору, містяни продовжують скаржитись на зухвалі дії РПЦ у сфері володіння нерухомістю.

    Зокрема містяни протестують проти забудови ботанічного саду Самари, де РПЦ має намір звести дитячий єпархіальний освітній центр, у якому релігійна організація планує облаштувати воєнно-патріотичний клуб з освітніми програмами для дітей, що передбачають вивчення рукопашного бою.

    Також, до суду міста була подана оформлена в установленому порядку скарга Державної інспекції будівельного нагляду, яка за результатами перевірки виявила численні порушення з боку православної парафії храму на честь святителя Митрофана.

    Інспектори з’ясували, що представники духовенства допустили низку порушень порядку будівництва, реконструкції, ремонту об’єкту та введення його експлуатацію. Окрім цього, були виявлені порушення у дозвільній документації.

    Та в обох випадках невдоволення громадян та виявлені владою порушення не заважають РПЦ освоювати земельні ділянки і будувати нові об’єкти на власний розсуд. Жодного разу питання про заборону будівництва чи демонтаж незаконно побудованої будівлі порушене не було.

    То чи дійсно в Росії всі конфесії та релігії рівні перед законом?

    Найсвіжіше

    Популярне