Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Перекреслив плани Кремля: Роспропагандисти не можуть пробачити Зеленському заснування Дня Української Державності

    Підписання указу про заснування Дня Української Державності Володимиром Зеленським та затвердження традиції його відзначення щорічно 28 липня стало нищівним ударом по намірам ідеологів “русского міра” монополізувати історичну спадщину Київської Русі.

    Представники путінського режиму за допомогою підконтрольних російських православно-патріотичних спільнот прагнули нав’язати суспільству думку, що з моменту хрещення Київської Русі князем Володимиром бере початок саме російська державність.

    Вперше про це заговорили у радикальній православній організації “Сорок сороков”. Там висловлювали ініціативу щодо перенесення святкування Дня Росії з 12 червня на День хрещення Русі 28 липня.

    Практично одразу цю ідею підтримали в Російській православній церкві, а в ЗМІ з’явились повідомлення про те, що в результаті вивчення громадської думки встановлено, що 74% опитаних росіян також позитивно сприймають таку пропозицію.

    Не є таємницею, що такі маніпуляції роспатріотів та пропагандистів з історичними подіями формують образ, що російська державність зародилась тисячу років тому в Києві, а тому Київ – місто російське. У такий спосіб в Росії намагаються заявити, хоч і безпідставно, про своє право “володіння Києвом”, як джерелом російської державності.

    Варто відзначити, що жодного протесту проти перенесення Дня Росії на День Хрещення Русі в РФ не відбулось. Ніхто нікого не звинувачував у, нібито, спробах нівелювати значення релігійного свята.

    Та поки в Росії примірялись, президент України Володимир Зеленський 24 серпня 2021 року підписав указ про заснування нового свята – Дня Української Державності. При цьому, український лідер зробив це час своєї урочистої промови з нагоди Дня Незалежності України.

    І такої образи Кремль стерпіти не міг.

    Не маючи інших важелів чи приводів для обвинувачень, з Москви вкотре почали транслювати звинувачення у вигаданому наступі на православ’я. Подія, яка в Росії скінчилася б всенародним возвеличенням влади, викликала шквал ненависті в адресу України.

    “Хресна хода УПЦ (РПЦвУ – ред.) щорічно стає головним інформаційною подією кінця липня. “Неконтрольований” інформпривід є проблемним. Тому, щоб не віддавати монополію на ньюзмейкінг УПЦ (РПЦвУ – ред.) і буде використовуватись нове свято”, – розповів пропагандист Кіріл Рижанов, заяви якого підхопив прокремлівський телеграм-канал “Правблог”.

    Цікаво, а чи так ж само Рижанов критикував би Путіна, якби той підписав указ про перенесення Дня Росії на 28 липня?

    На славнозвісному “Першому козацькому” пішли далі. Там, окрім звинувачень в адресу Зеленського, заповзято лунала зневага до України.

    “Зеленський намагається замінити День Хрещення Русі Днем Української Державності. Політтехнологія проста: не можеш заборонити – очолюй. Комусь в Офісі президента мозолить око православна молитовна хода. Згадувати про великий спадок Київської Русі не в тренді і тому йде підміна понять з ключовим словом “Української”: імовірно будуть проводити “парад вишиванок”, запускати у космос вареник, виконувати гопак у небі на парашутах, виконувати гімн на сопілці, викладати тризуб з кавунів чи соломи. Взагалі всім тим, чим намагаються замінити духовний, історичний і науковий спадок нашої нації”, – розповідав українофоб Даниїл Богатирьов в етері “Першого козацького”.

    І знову цікаво, чи так само сміливо Богатирьов обвинувачував би адміністрацію Путіна, яка була в кроці від того, щоб замінити духовний спадок Київської Русі перенесенням Дня Росії на День Хрещення Русі?

    Відповідь очевидна. І Богатирьов, і Рижанов наввипередки вихваляли б свого кремлівського начальника за таку свідому “державницьку позицію”. А от Володимир Зеленський, за “нахабну” руйнацію намірів “русского міра” монополізувати історію Київської Русі, заслужив найзапеклішу критику у виконанні “російських православних патріотів”.

    Джерело: релігійний експерт Олександр Єфременко

    Найсвіжіше

    Популярне