Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільник МЗС РФ вважає нападки на Сталіна, спробою «ослабити Росію»

    Замість того щоб вибачитись за злочини ката і совєтського диктатора Йосіфа Сталіна, міністр закордонних справ Російської Федерації Сєргєй Лавров вважає, що «нападки» на Сталіна є частиною «атаки на висновки Другої світової війни» та минуле Росії.

    Про це він заявив у понеділок, 30 серпня, під час виступу перед ветеранами у російському Волгограді, інформує ТАСС, передає Новинарня.

    Як відомо, місто Волгоград до 1961 року називалося Сталінград. Лавров заявив, що виступає проти того, щоби «виставляти Сталіна головним злочинцем» і «звалювати на одну купу все, що він зробив у довоєнний час, у період війни та опісля».

    За його словами, «спроби переписати історію водночас є намаганнями політично послабити Росію».

    Міністр закордонних справ РФ вважає, що «такі спроби інспіруються ззовні». Також урядовець не згадав про Голодомор, сталінські репресії та не осудив їх.

    Після смерті Сталіна був офіційно розвінчаний культ його особи, а після розпаду СРСР дії Сталіна зазнали гучної критики. Проте останнім часом у нині авторитарній Росії починають повертати лінію на схвальне ставлення до радянського диктатора.

    Представники російського МЗС та інші офіційні особи Росії, включаючи її президента Володимира Путіна, останніми роками неодноразово виступають із заявами про неприпустимість порівнювати режим, що існував в СРСР за Сталіна, з гітлерівською Німеччиною. Вони називають це «переглядом підсумків Другої світової війни». Особливу критику Москви викликала резолюція Європарламенту до 70-річчя так званого пакту Молотова – Ріббентроппа, в якій ішлося про те, що СРСР, поряд із нацистською Німеччиною, несе відповідальність за розв’язання Другої світової війни.

    1 липня 2021 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про заборону публічного ототожнення ролі СРСР і нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

    Найсвіжіше

    Популярне