Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    В Україні з’явиться нове свято – День державності

    Президент України Володимир Зеленський підписав указ про заснування нового свята – Дня української державності.

    Про це Глава держави заявив під час своєї урочистої промови до Дня незалежності.

    “Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності – у День хрещення Русі-України. І про це все я підписую сьогодні відповідний указ”, – заявив президент.

    День хрещення Русі-України, нагадаємо, відзначається 28 липня.

    “Ми спадкоємці державності, яка існувала понад тисячу років тому. Ми починаємо відзначати День української державності. Її точкою відліку ми вважаємо рік заснування Києва – столиці Київської Русі-України, яке не даремно називають “містом, де все починається”. Тут починалося православ’я. Тут взяла почаок старослов’янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова. Тут почалась і наша державність”, – наголосив Зеленський.

    Нагадаємо, російські радикали з православної неофашистської організації “Сорок сороков” висловлювали ініціативу про перенесення святкування Дня Росії з 12 червня на День хрещення Русі 28 липня. Вказану ідею підтримали представники духовенства Російської православної церкви.

    Російські пропагандисти та імперіалісти помилково заявляли, що саме від 28 липня 988 року бере свій початок російська державність, при цьому 74% опитаних росіян також висловились за таку пропозицію.

    Втім, такі маніпуляції роспатріотів та пропагандистів з історичними подіями формують образ, що російська державність зародилась тисячу років тому в Києві, а тому Київ – місто російське. У такий спосіб в Росії намагаються монополізувати подію хрещення Русі, і заявити, хоч і безпідставно, про своє право “володіння Києвом”, як джерелом російської державності.

    З іншого боку, складалось враження, що “Сорок сороков” підштовхує владу Російської Федерації до “хрестового походу”, який повинен знову об’єднати слов’ян. Бо лише повномасштабне вторгнення Росії на територію України може “повернути в лоно Росії” такий бажаний для неї Київ.

    Найсвіжіше

    Популярне