Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ідеологічне підґрунтя для війни: РПЦ підтримує ініціативу про перенесення Дня Росії на День Хрещення Русі

    Московський Патріархат вважає цікавою ідею «православного громадського руху» «Сорок сороков» про перенесення святкування Дня Росії з 12 червня на День хрещення Русі 28 липня. Ініціатива, на думку представників Російської православної церкви, може стати початком глибокої дискусії «здорових суспільних сил».
    Про це повідомляє «Комсомольская правда».
    Члени «Сорок сороков» вважають, що саме від 28 липня 988 бере свій початок російська державність. Організація провела опитування, і серед 12 тисяч росіян 74 відсотка опитаних ідею підтримали.
    Пропозицію оцінив заступник глави синодального відділу Московської Патріархії по взаємовідносинам церкви із суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе, який назвав її цікавою.
    Андрєй Кормухін, координатор руху «Сорок сороков» зазначив: «Ми проголосували за те, що ми – тисячолітня Росія. Саме хрещення Русі стало початком об’єднання слов’янських племен, тоді зародилась наша державність».
    Отут і випливають всі небезпеки запропонованої ініціативи.
    По-перше, маніпуляції Кормухіна з історичними подіями формують образ, що російська державність зародилась тисячу років тому в Києві, а тому Київ – місто російське. У такий спосіб роспатріоти монополізують подію хрещення Русі, та заявляють, хоч і безпідставно, про своє право «володіння Києвом», як джерелом російської державності.
    По-друге, він не дарма говорить про об’єднання слов’ян. Складається враження, що «Сорок сороков» підштовхує владу Російської Федерації до «хрестового походу», який повинен знову об’єднати слов’ян. Бо лише повномасштабне вторгнення Росії на територію України може «повернути в лоно Росії» такий бажаний для неї Київ.
    У такий спосіб, Росія знову демонструє власну маніакальну потребу «підігнати» історію під власні потреби, і, що найгірше, готує ідеологічне підґрунтя до масштабного вторгнення на територію України.
    До того ж, офіційні представники РПЦ вже схвалили описану ініціативу.
    Нагадаємо, що організація «Сорок сороков» створена Андрєєм Кормухіним, і позиціонується як об’єднавча платформа для православних громадян з активною позицією. Налічує понад 27 тисяч членів.

    “Сорок сороков”
    Фото: radiokp.ru

    Жорстко виступає проти «кольорових революцій», проти ЛГБТ, жорстко протидіє діяльності неправославним релігійним організаціям (свідки Єгови, протестанти, саєнтологи), виступає проти законодавства РФ «Про домашнє насильство».
    У 2015 році переправляли на окуповані Росією території Донецької та Луганської областей «гуманітарну допомогу».
    Ідеологія організації містить окремі ознаки неонацизму. «Сорок сороков» та її члени неодноразово відзначені російськими державними відзнаками та нагородами РПЦ.
    У 2018 році організація привітала українського боксера Олександра Усика, який відомий своєю прихильністю до Російської православної церкви в Україні, з перемогою в поєдинку з росіянином Муратом Гассієвим.
    Олександр Усик із символікою “Сорок сороков”
    Фото: nakanune.ru

    Найсвіжіше

    Популярне