П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Резніков закликав міжнародне співтовариство захистити українців Криму

    Російська Федерація в окупованому Криму здійснює мілітаризацію та вчиняє воєнний злочин. Про це сказав віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України під час дискусії в рамках Кримської платформи.

    “Все, що відбувається на півострові зараз, описується словами мілітаризація та воєнний злочин. ДІї Росії в Криму є по суті облаштуванням військового плацдарму”, – сказав Резніков.

    Він додав, що, окрім захоплення Криму, Росія вже де-факто окупувала Азовське море, намагається окупувати весь простір Чорного моря, здійснює військові операції на Близькому Сході, в Африці, посилює тиск на Балкани.

    “Росія виокремлює і системно переслідує групи, які можуть завадити її далекосяжним планам. Саме в такому контексті слід розглядати політику Москви щодо українців у Криму та кримських татар, саме це визначає ступінь небезпеки, в якому перебувають наші громадяни”, – сказав Резніков.

    Віцепрем’єр-міністр наголосив, що Росія порушує всі права українців та кримських татар у Криму на освіту, свободу совісті, свободу слова та на особисту безпеку.

    «Щодо етнічних українців в Криму Росія на практиці показує, що таке кремлівська доктрина« один народ ». Це – тотальна асиміляція та знищення всього, що може створювати суб’єктність »- підкреслив віце-прем’єр.

    Він нагадав, що українці – друга за чисельністю етнічна громада на півострові – майже 600 тис. Осіб. Ще в 2014 році російські окупаційні власті штучно «зменшили» в статистиці кількість українців на 40%. А також в 3 рази знизили кількість осіб, які називали українську мову рідною.

    За словами Рєзнікова, на сьогодні в Криму:

    • Знищено українське і україномовну освіту.

    • Українська мова де-факто заборонена в публічному просторі.

    • Знищено українські медіа, цивільні і політичні структури. Замість них створені імітаційні структури для трансляції російських наративів.

    • Українських активістів і журналістів переслідують, кидають до в’язниць за сфабрикованими справами. Зокрема, Резніков згадав історію кореспондента «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка.

    • Під постійним тиском перебуває громада Православної церкви України.

    Тобто порушені всі можливі права. На освіту, на свободу слова, на свободу совісті, нарешті – на особисту безпеку і життя. Українців, які відмовляються бути «одним народом», перетворюють в «шпигунів» і «терористів».

    «З огляду на загострення в Москві хвороби під назвою« один народ », є потреба значно посилити увагу до захисту прав українців в Криму. Ми плануємо активізувати співпрацю з організаціями українців, які були змушені виїхати з окупованого півострова. І закликаємо партнерів звернути особливу увагу на цей напрямок, підтримати його на міжнародному рівні »- резюмував Олексій Резніков.

    Найсвіжіше

    Популярне