Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Омбудсмен України засудила рішення окупаційної влади Криму щодо настоятеля ПЦУ

    Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила рішення окупаційного російського суду в Криму який вимагає настоятеля монастиря Святого Димитрія Солунського архімандрита Православної церкви України Даміана сплатити 15 тисяч рублів штрафу за звершення богослужіння.

    «Засуджую рішення так званого «Білогірського районного суду», спрямоване на залякування парафіян Православної церкви України в тимчасово окупованому Криму. Вироки і переслідування за релігійними переконаннями представників Православної церкви України є порушенням статті 9 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує кожному право на свободу думки, совісті та релігії», – написала Денісова у фейсбуці, передає Радіо Свобода.

    За її даними, нині в Криму із 49 релігійних організацій Православної церкви України залишилось 5.

    «Зменшилася й кількість священнослужителів з 22 до 4. Десятки храмів, молитовних будинків і місць богослужіння захоплені та перебувають під контролем окупаційної адміністрації РФ. Закликаю міжнародну спільноту рішуче відреагувати на злочинні дії країни-окупанти, які мають на меті знищення Православної церкви України та переслідування її вірян», – вказала Денісова.

    23 серпня стало відомо, що підконтрольний Росії Білогірський районний суд в окупованому Криму оштрафував архімандрита Даміана на 15 тисяч рублів за «незаконну місіонерську діяльність».

    Архімандрит Даміан повідомив, що не згоден з висунутим йому «правопорушенням» і думає, що за наступні богослужіння окупаційна влада в Криму йому може виписати ще один штраф.

    Представник Крайової Ради Українців Криму, головний редактор газети «Кримська Світлиця» Андрій Щекун повідомляв, що російські силовики зірвали богослужіння в храмі ПЦУ на півострові. Після цього архімандрита Даміана, настоятеля монастиря Святого Димитрія Солунського Православної церкви України в селі Балки Білогірського району, викликали в суд.

    Найсвіжіше

    Популярне