Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Перейменування УПЦ (МП): відомо, коли набере чинності відповідний закон

    Закон про перейменування Української Православної Церкви Московського патріархату в “Російську православну церкву в Україні” Верховна рада ухвалила ще наприкінці 2018 року. Та цей документ досі оскаржують в Конституційному суді.

    Про це нагадала голова Держслужби з етнополітики і свободи совісті Олена Богдан в матеріалі РБК-Україна “Дорога віри. Як змінилася українська церква за 30 років і куди вона рухається”.

    Олена Богдан зазначила, що дедлайн з перейменування УПЦ МП минув ще в 2019 році, але цього так і не відбулося.

    Справа в тому, що закон незабаром буде оскаржений в Конституційному суді, а Окружний адмінсуд Києва, за позовом Московського патріархату, заборонив вносити будь-які зміни в Єдиний держреєстр. Тимчасово – на період розгляду позову, але фактично питання виявилося замороженим на невизначений термін, як і в Конституційному суді.

    Богдан зазначає, що якщо суд все ж визнає норму про перейменування конституційною, ймовірно, буде позов до Європейського суду з прав людини.

    “Ця норма полемічна з погляду міжнародного права. Її було б легше захистити, якби аналогічні норми були введені для бізнесу та інших юросіб, а не лише релігійних організацій”, – зауважила Богдан.

    Найсвіжіше

    Популярне