П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна очікує на приїзд Вселенського патріарха Варфоломія І

    До приїзду Вселенського патріарха Варфоломія залишаються лічені дні. Вже цієї суботи почнеться цей насправді епохальний візит. Хоча патріарх уже двічі відвідував Україну (у 1997 та 2008 рр.), ці відвідини разюче відрізняються від попередніх. Уперше за всю більш як тисячолітню історію Української Церкви, Глава Церкви Матері прибуває до неї, як до Автокефальної Помісної Церкви.

    Її постання стало можливим саме завдяки рішучим діям Його Всесвятості, який зміг подолати 300-літню російську оману та вирішити болюче українське церковне розділення, що майже 30 років існувало у нашій країні. Тому, незважаючи на усілякі провокації та маніпуляції з боку представників Російської Церкви, Україна з радістю та вдячністю очікує на приїзд лідера 300 мільйонів православних усього світу.

    Україну та Константинопольський Патріархат більше тисячі років пов’язують теплі і доброзичливі стосунки. Вселенський Престол ніколи не применшував значення Києва, і не посягав на його історію. У жодному літописі не знайдеться розповіді про набіги візантійців на древні землі України-Руси. Натомість завдяки Константинополю Київська Русь увійшла до спільноти цивілізованих народів.

    Київ отримав від древнього Константинополя світло Христової віри. Саме єрархи та священнослужителі Вселенського Престолу охрестили наших пращурів у ріках сивочолого Борисфена-Дніпра, який для нас став другим Йорданом. Вже відтоді із Києва та по всій Русі поширилось християнське вчення та засяяла благодать Божа. Ця подія поклала початок розвитку архітектури, писемності, грамотності, живопису, музиці тощо.

    «З Божої волі та Божого благословення плоди цього всенародного хрещення були щедрими в суспільній і духовній сферах та особистому житті охрещених, оскільки через хрещення вони долучились не тільки до Православного священного досвіду і духовного життя, але також і до всієї Візантійської будівлі, яка склала максимально гармонійний синтез між християнською духовністю і величною культурною спадщиною, далекою від всякої дискримінації чи то етнічної, расової чи мовної», – так про цю величну подію говорив сам патріарх Варфоломій під час свого останнього візиту до України у 2008 році.

    Тоді, у 2008 році, ми могли лише сподіватись, що в Україні постане Єдина Помісна Православна Церква. Її так довго чекали мільйони українців і не лише на теренах нашої Батьківщини, але і далеко за її межами. З усіх країв линула щира молитва до Бога українських сердець про свою Незалежну Церкву. Господь почув наші молитви і у 2018 році українське церковне питання зрушило з мертвої точки.

    Можливо, якби не деструктивні дії та імперіалістична позиція Московського Патріархату, ми вже б давно були об’єднані навколо єдиного Київського Престолу. Саме Москва була тим гальмом, яке зводило нанівець численні спроби українців подолати це шкідливе розділення.

    Проте, завдяки мудрості Його Всесвятості цей довгоочікуваний день настав. Він із пастирською відповідальністю та обережністю поставився до цієї доволі складної проблеми. Усі його дії відбувались у строгому дотриманні православних канонів та церковної традиції. Патріарх Варфоломій жодного разу не порушив навіть найменшої букви церковного закону. Без перебільшення можна сказати, що за час служіння Його Всесвятості відносини Константинополя та Києва вийшли на новий доволі високий рівень. Завдяки патріарху Варфоломію відновлено історичну справедливість, та забуті традиції. Одним із вагомих досягнень у цьому напрямку є відродження постійно діючої ставропігії Вселенської Патріархії в Україні.

    Наразі ставропігія є офіційним представництвом Церкви-Матері в Києві. Хіротонія її глави, архімандрита Михайла (Аніщенка) та єпископа Команського, вивела взаємовідносини двох автокефальних Церков на новий рівень. Участь у посвяченні українських єрархів ще раз засвідчила повноцінне спілкування між Церквами.

    Тому з нетерпінням чекаємо на такого поважного гостя. Упевнений, що жодні провокації з боку п’ятої колони, не зможуть затьмарити велику радість від можливості спілкування з Його Всесвятістю. Вірю, що після візиту зв’язки між Києвом та Константинополем лише зміцніють та покращаться. І невдовзі нас чекатиме ще багато добрих і щасливих моментів!

    Джерело: релігійний експерт Олександр Єфременко 

    Найсвіжіше

    Популярне