Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сенсація від РПЦвУ, що не відбулася: Як у МП пояснять вірянам інтерв’ю з відлученою від Церкви людиною?

    Єпархія Російської Церкви в Одесі намагалась зробити сенсацію. Вони записали ціле інтерв’ю із нібито «кліриком Константинопольського Патріархату» Нілом Адезі. Ця бесіда з’явилась на Youtube-каналі єпархії під кричущим заголовком «Проблемы фанара глазами клирика Константинополя». Її вже підхопили проросійські медіа-майданчики, які розірвали це інтерв’ю на купу публікацій.

    Для більшої пікантності на початку відео ведучий назвав свого гостя ведучим богословом, який «викладає в багатьох відомих університетах Італії, Рима та інших міст». Примітно, що сам ведучий називав свого гостя єромонахом, у той час як в ознайомчій заставці його вже назвали архімандритом. Утім вже саме представлення ведучого викликає здивування.

    По-перше, Італія – це країна, а Рим її столиця, ставити їх в один ряд та ще додавати до цього переліку «інші міст» виглядає нелогічно і свідчить лише про неграмотність самого ведучого. По-друге, не було жодної конкретики, в яких же саме університетах викладає цей «ведучий богослов» і хто, власне, надав йому такий титул. Хоча в тій же ознайомчий картинці вказали, що він є професором канонічного права в Катандзаро, Сієні та Трістені. Сам же гість назвав себе професором римського права, але так і не сказав, де ж він викладає. Проте очевидно, що в Римі він все-таки не викладає. По-третє, ведучий так і не повідав де звершує своє служіння гість його програми.

    Сам же гість про себе розповів не багато. Зокрема він відзначив, що його навчав праву учитель єврей, якого вважали невіруючою людиною. Свого часу він був знайомий із видатними афонськими старцями, а особливо із Йосифом Ватопедським. Імовірно, цю деталь озвучили заради більшої уваги з боку глядачів, прихильників РПЦвУ.

    У самому ж відео «клірик» повторював лише російську пропаганду проти Константинополя. Так, він заявив, що Константинополь бажає з’єднатись із Римом без перегляду догматичних питань. Доволі дивно було чути, що зараз ми стоїмо на порозі нової унії між Константинополем і Римом.

    Також, на його думку, єпископи-учасники Всеправославного Собору на Криті у своїй більшості були із Америки, а питання автокефалії є суто політичним.

    Все це «дослідник» церковного права намагався подати в обгортці православних канонів та християнського учення. Проте жодних об’єктивних аргументів своїх заяв він так і не навів. Хоча він і згадував і Вселенські канони, певні збірки правил, проте що саме писалось у них і як вони пояснюють озвучені тези почути не вдалось. Як вишенька на торті Ніл восхвалив очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія, якого назвав «Божим Даром для України».

    Уся ця «бесіда» фактично виглядала як переклад російської церковної пропаганди грецькою мовою, з використанням деяких церковно-історичних фактів, використання яких, інколи взагалі були ні до чого.

    Проте сенсації як такої не вийшло. Як пояснили джерела у Вселенській Патріархії, Ніл Адезі перебуває у забороні майже 10 років і не є кліриком Констанопольської Церкви. «Нехай усі в Україні знають, що цей агент раніше був заборонений Вселенським Патріархатом через його дії. Він ненавидить Вселенський Патріархат. Він більше не священнослужитель» – повідомили в Константинополі.

    Що ж, як кажуть у народі, «дожились», що тепер представники Московського патріархату записують інтерв’ю із забороненими і відлученими кліриками. Цікаво як цей факт редактори передачі зможуть пояснити своїм прихожанам, яких упродовж тривалого часу лякали відлученими від Церкви розкольниками?

    Виправдання, що він «говорить правду» не підходить, адже якщо слідувати такій логіці, то наступним проєктом «Одесской канонічєской кіностудії» могло бути інтерв’ю із почесним патріархом Філаретом, який хоч і відлучений Москвою від Церкви, проте говорить «їх правду». Для більшого ажіотажу цей ефір варто було б записати особисто митрополиту Агафангелу.

    Такі проєкти є лише черговим свідченням кризи жанру, яка віднедавна простежується у медійному середовищі РПЦвУ, і яка з кожним днем стає ще більшою. За відсутності реальних аргументів і банального креативного мислення, представники РПЦвУ, щоб хоч якось відпрацювати спонсорські гроші, знаходять «сенсації» на порожньому місці.

    Такими темпами в скорому часі в медіа-просторі Московського патріархату в Україні почнуть робити сенсації від написів на паркані, в яких виступають проти патріарха Варфоломія та ПЦУ.

    Можливо, у головах служителів цієї організації виникне ідея нового флешмобу, суть якого буде написати на своєму паркані чи будинку «Варфоломєй ми тєбя нє звалі». Все залежить лише від того, як низько може опуститись московська пропаганда.

    Найсвіжіше

    Популярне