Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ не можуть визнати, що розкол в Україні продовжують вони, а не патріарх Варфоломій

    У Московському патріархаті не можуть зізнатись самим собі і своїй пастві про те, що розкол в православ’ї, зокрема в Україні чинять саме вони, а не Вселенський патріарх.

    Про це свідчить лист-запрошення від проросійської ГО РПЦвУ «Миряни» Вселенському патріарху Варфоломію.

    «Миряни» в листі просять Вселенського патріарха зустрітись під стінами Верховної Ради, щоб розповісти йому «правду про те, що в дійсності відбувається з Православ’ям в Україні». Коли в Московському патріархаті кажуть слово «правда», то треба бути особливо уважним і обережним.

    У цьому випадку «правда», з точки зору РПЦ в Україні, є такою: в Україні є «соціальна катастрофа, яку принесли дії експрезидента Петра Порошенка на українську землю».

    Далі «Миряни» кажуть, що рішення патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію ПЦУ «призвело до справжніх гонінь на нашу канонічну Українську Православну Церкву». Традиційно, під гоніннями в РПЦвУ вбачають голосування більшості членів релігійної громади про приєднання до ПЦУ. Після таких голосувань, в РПЦвУ включають всі свої сили на блокування перереєстрації громади, адже в Московському патріархаті відмовляються вірити, що люди можуть вільно і без примусу покидати їхню релігійну організацію. Навіть, якщо священники чи єромонахи РПЦвУ приєднуються до ПЦУ, то в РПЦвУ теж є на це свої виправдання і темники, які будуть транслюватись вірянам Моспатріархату в Україні.

    Тобто в листі від «Мирян» немає нічого нового, чого б не казали в Моспатріархаті раніше. Тут просто вони вирішили перекласти відповідальність за свої протистояння і заворушення в громадах, які бажають покинути Моспатріархат, на Вселенського патріарха.

    «Миряни» РПЦвУ пишуть, що починаючи «з кінця 2018 року і по нинішній час наші храми потерпають від масових силових захоплень з боку прихильників ПЦУ, а також радикальних націоналістичних організацій, що підтримують її». Силовими захопленнями в РПЦвУ називають дії громади, яка не може потрапити у власний храм, після того, як шляхом законного голосування більшості на зборах (що передбачено законом України), віряни релігійної громади проголосували за приєднання до ПЦУ. Після таких голосувань, прихильники РПЦвУ викликають «тітушок» із сусідніх сіл, блокують вхід до храму, і не дають своїм колишнім вірним молитись в ньому. Яскравий приклад – село Михальча, де поліція підтримує і лобіює Моспатріархат, а віряни не можуть потрапити в храм, після того як проголосували за перехід.

    «Миряни» РПЦвУ пишуть, що патріарху Варфоломію «надають невірну інформацію про події, що розгортаються в Україні», тому вони, як зазначив релігійний експерт Олександр Єфременко в стилі вимог терористів, «вимагають зустрічі», щоб нібито «донести всю правду і знайти вихід з тієї ситуації, в якій опинилася» РПЦвУ. Насправді «Миряни» просто відпрацьовують кошти, які занесли їм проросійські меценати, для того, щоб утримувати українських вірян в духовному фарватері Росії та Російської Православної Церкви. Таке духовне рабство неможливе без створення нової «правди» і перекручування інформації на користь РФ. Це звична тактика Кремля, яку переймають пропагандисти РПЦ в Україні.

    Крім цього, вони перекладають відповідальність за продовження розколу в Україні на Вселенського патріарха. Чому так? Тому що саме більшість єпископів РПЦвУ (окрім митрополитів Олександра і Симеона) не побажали прийти на Об’єднавчий собор, щоб зцілити розкол, який був в Україні. Тепер за свій же промах і небажання єднатись у РПЦвУ найшли крайнього — Порошенка і Варфоломія. Ймовірно в цю «групу ненависті» РПЦвУ увійшов і Володимир Зеленський, який особисто запросив патріарха Варфоломія відвідати Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне