П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ глибше занурюється у політику, використовуючи “Мирян”

    Російська православна церква в Україні (УПЦ Московського патріархату) посилює власні позиції у політичному просторі нашої держави напередодні політичного активного осіннього періоду.

    Користуючись ейфорією після вдалої, на їх думку, кількатисячної хресної ходи та нагнітаючи обстановку напередодні візиту Вселенського патріарха Варфоломія І для святкування 30-ї річниці Незалежності України, Моспатріархат активно реєструє в різних областях держави регіональні представництва власного “політичного крила” під назвою “Громадська організація “Миряни”.

    Вказане об’єднання не є самостійним утворенням і лише слугує прикриттям для РПЦвУ, щоб підконтрольна Москві релігійна організація могла безпосередньо втручатися у політичне життя України, реалізовуючи “чорногорський сценарій”.

    Втім, постійні спроби керівництва “Мирян” в особі Василя Макаровського та вищих архієрейських чинів Московського патріархату удавати, що РПЦвУ поза політикою і не має політичних амбіцій, можуть створити хибне уявлення у громадян про справжню суть “Мирян”.

    Насправді між ГО “Миряни” та РПЦвУ можна сміливо ставити знак дорівнює. І для такого ствердження є чимало підстав.

    Варто звернути увагу на процедуру призначення очільників регіональних відділень “Мирян”, які активно відкриваються та реєструються по всій Україні. Зокрема відомо, що організація раніше відкрила представництва у місті Києві, Житомирській, Рівненській, Дніпропетровській, Черкаській областях, і 8 серпня було оголошено про відкриття відділення у Запорізькій області.

    Власні джерела “Духовного фронту” повідомляють, що всі призначення на ключові посади і, особливо, очільників обласних організацій “Мирян” відбувались виключно після погодження з місцевими правлячими архієреями.

    При цьому, кандидатів на посади також відбирали не випадково. Як правило, до переліку претендентів потрапляли керівники паломницьких відділів єпархій РПЦвУ, старости впливових релігійних громад, відомі парафіяни РПЦвУ, очільники наближених до місцевих єпархії організацій релігійного характеру.

    Коментуючи початок роботи запорізької організації “Мирян” добре відомий читачам митрополит РПЦвУ Лука (Коваленко) закликав парафіян єпархії активно ставати до лав “Мирян”.

    “Я попросив наших священників оголошувати на своїх службах записуватись і разом думати, що ми можемо зробити для захисту нашої церкви, нашої православної віри”, – заявив архієрей.

    Точно не відомо від якої саме вигаданої загрози потрібно захищати православну віру і їхню церкву в України, та використання богослужінь для агітації до вступу у політичну силу ГО “Миряни” є прямим свідченням політизації РПЦвУ.

    У підсумку можна стверджувати, що ГО “Миряни” вже формується у повністю підконтрольну очільнику РПЦвУ митрополиту Онуфрію (Березовському) чітко ієрархічну, політичну структуру, що вже почала реалізовувати в Україні “чорногорський сценарій”.

    Московський патріархат потроху виходить з прикриття і починає відверто втручатись у політичну боротьбу, дедалі більш зухвало погрожуючи чинній українській владі. Одягнувши на обидві руки рукавички для брудної роботи “бренду” ГО “Миряни”, РПЦвУ нарешті близьке до того, щоб скинути з себе маску релігійної організації і проявити себе уповну, як повністю антиукраїнський політичний проєкт Кремля.

    Принагідно нагадаємо, очільника громадської організації РПЦвУ “Миряни” Василя Макаровського включено до бази Центру “Миротворець”. Активіста обвинувачено в “участі в актах гуманітарної агресії проти України, в антиукраїнських пропагандистських заходах, спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичного життя, розпалюванні міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі”. Його названо противником незалежності українського православ’я від підконтрольної Росії (країна-агресор) РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне