П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські православні неонацисти зажадали покарати депутата Держдуми, який назвав храм сараєм

    Активісти російського радикального православного руху з елементами неонацизму “Сорок сороков” подали заяву до правоохоронних органів Російської Федерації на депутата Держдуми РФ від Курганської області Алєксандра Ільтякова, який під час зустрічі з виборцями назвав храм сараєм, пише “Рамблер/новости” з посиланням на “Говорит Москва”.

    Відомо, що спілкуючись з виборцями під час зустрічі, що відбулась наприкінці липня цього року, Ільтяков просив громадян підтримати його на цьогорічних виборах до парламенту. Місцевий священник Російської православної церкви зауважив, що зараз важливіше добудувати храм.

    Не можна стверджувати, чи намагався представник РПЦ схилити депутата до якоїсь щедрої пожертви на будівництво релігійної споруди, але Алєксандр Ільтяков відповів: “А для кого будувати ваш сарай?”.

    Священник спробував апелювати, мовляв, храм – не сарай, втім депутат був непохитний: “Навіщо будувати сарай, якщо люди не підуть”, – додав він. Ця репліка лише посилила обурення не невдоволення присутніх.

    Пізніше, під час бесіди з радіостанцією “Говорит Москва” депутат заявив, що йому немає за що вибачатись.

    “Я ж нікого не образив. Я просто назвав так місце. До речі, з тюркських мов, якщо говорити сарай – це взагалі-то палац. Справа в тому, що я таким чином алегорично назвав це місце”, – пояснив свій вислів Ільтяков і вкотре підкреслив, що не бачить необхідності будівництва згаданої споруди.

    “Храм починається з самої людини. Не місце потрібне людині. Навіщо будувати черговий “сарай”, якщо ніхто не піде туди молитись? Для кого? Для батюшки, щоб він там збагачувався?”, – поділився роздумами політик, але наголосив що сам сповідує православ’я.

    Координатор руху “Сорок сороков” Гєоргій Солдатов відреагував на зазначені події. Він зазначив, що активісти вирішили не одразу подавати заяву до поліції.

    “Спочатку перевірили, чи є вибачення, каяття у словах, сказаних у відношенні храму. Побачили, що не лише розкаяння немає, а й не збирається вибачатись, і тоді вже зрозуміли, що не можемо лишати в громадському просторі такі слова про храм божий, тим більше народного обранця”, – заявив Солдатов.

    Православний радикал додав, що в організації також вимагатимуть притягти Алєксандра Ільтякова до відповідальності за “образу почуттів віруючих”.

    Принагідно нагадаємо, організація “Сорок сороков” створена Андрєєм Кормухіним і позиціонується як об’єднавча платформа для православних громадян з активною позицією. Налічує понад 27 тисяч членів. Рух виступає проти “кольорових революцій”, проти ЛГБТ, жорстко протидіє діяльності неправославним релігійним організаціям (свідки Єгови, протестанти, саєнтологи). Підтримує російську агресію у відношенні України. У 2015 році переправляли на окуповані Росією території Донецької та Луганської областей “гуманітарну допомогу”. Ідеологія організації містить окремі ознаки неонацизму. “Сорок сороков” та її члени неодноразово відзначені російськими державними відзнаками та нагородами РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне