Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Нічого святого: Росія активувала фейки на тему релігії та про Вселенського патріарха

    У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки звернули увагу, що в контексті останніх подій, зокрема Дня Хрещення Русі, яке святкували 28 липня, у мережі значно активізувалися поширення проросійськими медіа фейкових меседжів та провокаційних матеріалів на релігійну тематику.

    Зазначається, що проросійські медіа поширюють повідомлення про те, що візит в Україну Вселенського патріарха Варфоломія, який запланований на 24 серпня цього року, «посилить дискримінацію УПЦ» та активізує «українських радикалів та націоналістів.» Коментар митрополита РПЦвУ Антонія, який назвав Варфоломія «особисто відповідальним за розкол України» активно підхопили проросійські медіа, зокрема Страна.ua.

    Також російська пропаганда розповсюджує дезінформацію про те, що 24 серпня, під час візиту Вселенського патріарха, Володимир Зеленський планує «урочисто передати Варфоломію Софію Київську, а також Києво-Печерську та Почаївську Лаври».

    Стаття під заголовком «Ошибка пРЕзидента» з’явилась на сайті versii.com напередодні дня Хрещення Русі-України та поширилась на чисельних телеграм-каналах, сторінках Вконтакте та інших інформаційних ресурсах, які вже не вперше публікують фейкові новини в інтересах Росії.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нагадав, що російська пропаганда використовує будь-які приводи для провокації та дестабілізації внутрішньої ситуації в України, а тема релігії залишається однією із ключових для пропагандистської машини Кремля.

    Нагадаємо, у РПЦ продовжують путінську пропаганду: Закон України про корінні народи назвали «геноцидом русскіх».

    Найсвіжіше

    Популярне