Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    (Не)дорогі українці. Чому РПЦ провела хресну ходу в Києві, але скасувала її в Москві

    У понеділок, 26 липня стало відомо, що Російська православна церква (РПЦ) вирішила відмовитися від проведення традиційної хресної ходи в Москві на День хрещення Русі. При цьому у вівторок, 27 липня, Українська православна церква Московського патріархату (РПЦвУ) провела його в Києві.

    Про це повідомив на пресконференції голова синодального відділу із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Московського патріархату Владімір Лєгойда. Він заявив, що «в Києві відбудеться 27 липня хресна хода <…> і буде літургія в [Києво-Печерської] лаврі». А ось «що стосується Москви», то «у нас кілька років поспіль була хресна хода від Кремля від Успенського собору до пам’ятника князю Володимиру, але 28 липня цього хресного ходу не буде».

    РПЦ вирішила поберегти дорогих росіян і не водити їх вулицями в аномальну спеку, та ще й напередодні четвертої хвилі коронавірусу. А ось РПЦвУ (не)дорогих для неї українців не береже. Більш того, в РПЦвУ зробили все, щоб хресна хода в Києві вийшла некомфортною і небезпечною. Організатори привезли паломників з усієї України і вивели їх на вулиці опівдні, коли повітря прогрілося до +30°.

    Влітку найнебезпечнішими вважаються годинник з 11 до 16, коли сонце найбільш активно. Лікарі забороняють в цей час виходити на вулицю літнім і хворим (людей зі слабким здоров’ям багато серед паломників), так як це небезпечно для їх життя. Але РПЦвУ, власне, немає справи до прихожан …

    О 13:00 на Володимирській гірці в Києві розпочалося урочисте богослужіння. А після цього колона віруючих попрямувала в довгий шлях через центр до Києво-Печерської лаври. Судячи з численних фото та відео, організатори з РПЦвУ не контролювали дотримання соціальної дистанції, не забезпечували паломників масками і дезінфікуючими засобами, не організували подачу питної води … Як підсумок, за повідомленнями українських ЗМІ, декільком паломникам стало погано, їм довелося викликати «швидку допомогу» .

    «Вчора у нас була хода, 55 тисяч осіб. Я розумію, що це свято, але я від київської влади не бачив комунікації. Бояться комунікувати, не хочуть людям сказати прямо – будьте обережні. 55 тисяч приїхали до Києва, більшість – люди похилого віку. Вони повинні були йти всі в масках, хоча б так. Я масок там не бачив. Невже це так складно?» – зокрема заявив наступного дня президент України Володимир Зеленський.

    За його інформацією, паломників звозили автобусами організовано, але в Лаврі і біля неї довелося ночувати багатьом літнім людям. «Якщо організовується така хода … то треба було організувати, де люди ніч проводять, щоб люди були в масках. У них навіть не було питної води, поліція роздавала», – сказав президент.

    Тут варто зазначити, що до організації хресних ходів в Росії РПЦ підходить більш відповідально, ніж в Україні.

    Зокрема, 17 липня РПЦ провела багатотисячну хресну ходу в Єкатеринбурзі в пам’ять про розстріл царської сім’ї. Спочатку російська влада намагалися його заборонити. «У цьому році ми не будемо проводити хресну ходу в “Царські дні”. [У 2020 році] нам здавалося, що пандемія йде на спад, але це був тільки кінець першої хвилі. У нас є кілька доведених випадків того, що люди захворіли саме після “Царських днів”. Вони перенесли хворобу досить важко», – говорив напередодні губернатор Свердловської області Євгєній Куйвашєв.

    Він зазначив, що «новий штам [дельта] <…> ще небезпечніший», «тому цього року ми не узгоджуємо захід». До слова, це актуально і для України. По всьому світу очікують четверту хвилю коронавірусу, і стараннями РПЦвУ України вона може накрити раніше, ніж інші країни.

    Але повернемося до Єкатеринбурга. У пресслужбі Єкатеринбурзької єпархії заявили, що вони «укомплектовані великою кількістю захисних масок і дезінфікуючих засобів», паломникам «видаватимуть маски і дезінфікуючі засоби, а волонтери будуть стежити за дотриманням соціальної дистанції». Крім того, хресна хода в Єкатеринбурзі відбувалася вночі, а не в спекотний полудень, як організувала РПЦвУ в Києві.

    Ще одна хода прочан пройшла 21 липня в Казані на честь освячення собору Казанської ікони Божої Матері. Як пишуть росЗМІ, освячення собору почалося о восьмій ранку, а в храм, згідно з санітарними вимогами, допустили обмежене число людей. Всі інші дивилися службу на площі, де були встановлені відеоекрани, або вдома по телевізору.

    Ми б ще довго проводили паралелі між тим, як РПЦ організовує хресні ходи в Росії, і як РПЦвУ – в Україні, але українцям і так давно зрозуміло, що РПЦвУ – не про віру. В Україні РПЦвУ, як і деякі «українські» ЗМІ, політики, журналісти та інші, працює на Кремль.

    У випадку з хресною ходою в Києві треба було спровокувати владу і розколоти громадянське суспільство в Україні, а також прискорити прихід четвертої хвилі коронавірусу. Завдання частково провалене, але РПЦвУ доведеться нести відповідальність за смерті українців.

    Вікторія Зубкова, політичний оглядач

    Найсвіжіше

    Популярне