Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ похвалились, що дали б автокефалію РПЦвУ, але її єпископи не хочуть віддалятись від Кремля і захищають єдність з ним

    Глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) заявив, що РПЦ не дає автокефалію своїй філії в Україні, бо віділлятись від Москви не хочуть єрархи Моспатріархату в Україні, які всіма силами захищають єдність із Кремлем.

    «Автокефалія, повна церковна самостійність — це те, що повинно виходити з волі церковного народу, а ми цього в Україні не бачимо… Церковний народ в своїй повноті, духовенство, єрархи Української Православної Церкви не хочуть відділятися від Російської Православної Церкви», – заявив митрополит Московської Церкви, якого цитує Телеграм канал «На камне и на песке».

    Варто додати, що автокефалія від РПЦ не визнається більшістю православних церков і всі чудово розуміють, що вона в цілому не канонічна. Такі прецеденти вже були, коли РПЦ надавали «автокефалії» Православній Церкві Америки, Грузинській Церкві, Польській та інші.

    Щоб довести свою думку, що в Україні не хочуть автокефалії, Алфєєв послався на архієрейські збори РПЦвУ, які відбулись понад рік назад, і на яких єрархи РПЦ в Україні відмовлялись від автокефалії. Єрарарх Моспатріархату Іларіон не взяв до уваги і те, що вірних ПЦУ більшість, і тому його слова є хибними, адже більшість українців є вірянами саме автокефальної, а не залежної від Кремля Церкви. РПЦвУ не може представляти думку більшості українців, бо не є церквою, що домінує.

    Крім цього, митрополит РПЦ додав, що немає нічого поганого в автокефалії Української Церкви, адже Російська Церква теж автокефальна, а колись вона входила до складу Константинопольського патріархату.

    Водночас Іларіон (Алфєєв) заявив, що Православна Церква України нібито «використовує тему автокефалії, щоб ще більше вбити клин між Росією і Україною на політичному рівні, а заодно і вбити такий же клин на церковному рівні».

    Натомість Алфєєвв підкреслив, що РПЦ в Україні всіма силами, постійно бажає «зберегти єдність» із Російською Церквою.

    «В цій ситуації, чи повинні ми роздумувати над якось автокефалією, яку у нас не просить, яку ніхто в Україні не хоче?… звісно ні. Тому ми будемо захищати нашу єдність, яка сходить до часів, понад тисячолітньої давності», – підсумував митрополит Російської Церкви.

    Нагадаємо, раніше керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич) заяив, що їм не потрібна автокефалія.

    Найсвіжіше

    Популярне