П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Глава МЗС РФ зарахував вірян РПЦ за кордоном до росіян, які хочуть підтримувати зв’язок із Росією

    Глава Міністерства закордонних справ Росії Сєргей Лавров знову взявся оббріхувати Вселенського патріарха Варфоломія І, який, за його словами, зруйнував єдність православних Росії та України. Лавров запевнив, що РПЦ і МЗС РФ працюють разом на зміцненні єдності закордонних вірян Російської Церкви із Росією. Глава МЗС РФ також зарахував вірян РПЦ закордоном до росіян, які хочуть підтримувати зв’язок із Росією.

    «Ми всі прекрасно знаємо, як створювалася Православна церква України. Це не просто ініціатива Константинопольського Патріарха Варфоломія – вона прямо продиктована США…Руйнуючи єдність православних Росії та України, створюючи там розкольницьку, безправну (по суті справи) церкву», – заявив глава МЗС РФ Лавров, передає сайт ВЗЦЗ РПЦ. 

    У МЗС РФ також незадоволені діяльністю США. На думку Сєргея Лаврова, Спеціальний посланник з питань свободи віросповідання, призначений за минулої адміністрації США, «робив речі, прямо протилежні своїм мандатом: підривав свободу віросповідання, нав’язуючи організаційні параметри (висловлюючись бюрократичною мовою) різним помісним церквам».

    При чому про переслідування протестантів в РФ чи вірян ПЦУ в Криму Сєргей Лавров не сказав ні слова. Очевидно свобода по-російськи, це коли російські окупанти в Криму змушують архієпископа ПЦУ руйнувати власні храми. Ще одним доказом свободи може стати особистість схимонаха РПЦ Сєргія Романова, який після критики президента РФ Владіміра Путіна відправився із монастиря за ґрати.

    Також у інтерв’ю Сєргей Лавров висловив однодумство МЗС РФ і Російської Церкви щодо дій Вселенського патріарха за останні роки.

    «У нас (РПЦ і МЗС РФ, – ред.) є чітке розуміння того, що дії Константинополя, які безпосередньо маніпулюються з Вашингтона, не мають нічого спільного з ідеалами Православ’я, з тими традиціями, на основі яких завжди було організовано взаємодію Помісних Церков…», сказав Лавров, додавши, що МЗС РФ повністю підтримує Російську Православну Церкву.

    Крім того, Лавров визнав, що закордонні парафії РПЦ, дають змогу «підтримувати людей, які хочуть зберігати зв’язок зі своєю батьківщиною (тобто Росією, – ред.)» і запевнив що МЗС РФ і РПЦ працює разом для підтримки зв’язку парафіян РПЦ в інших країнах із Росією.

    «У нас багато спільних проектів по роботі зі співвітчизниками (земляками, – ред.). Парафії Російської Православної Церкви в інших країнах опікуються величезна кількість прихожан. Це додаткові можливості підтримувати людей, які хочуть зберігати зв’язок зі своєю Батьківщиною, в порівнянні з тим, що ми робимо по світської лінії через наші посольства, консульства, російські культурні центри за кордоном, які в тому числі допомагають зберігати зв’язок з Російською Православною Церквою».

    Варто зазначити, що РПЦ в Україні має найбільше вірян у порівнянні зі всіма своїми закордонними філіями. Навіть Білоруський екзархат РПЦ має менше вірних Московської Церкви. Таким чином, за словами Лаврова, парафії РПЦ в Україні впливають на українців (яких Лавров і Путін вважає росіянами, малоросами і т. д.), щоб ті зберігали зв’язок із Росією, як своєю нібито батьківщиною.

    Як видно із слів Лаврова, всі віряни РПЦ в Україні та за кордоном автоматично вважаються російською стороною «росіянами» та «співвітчизниками». При цьому МЗС РФ не хвилює наявність українського чи іншого закордонного паспорта, або громадянства. Своїх, нібито, «співвітчизників» Росія розпізнаватиме за віросповіданням і приналежністю до Російської Церкви: «росіянин значить православний» і навпаки.

    Найсвіжіше

    Популярне