П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Чергове невігластво від ректора РПЦвУ: «Варфоломій мав нас спитати, чи їхати в Київ чи ні»

    У РПЦвУ вважають, що Київська митрополія належить РПЦ в Україні, і тому Вселенський патріарх мав питати дозволу в Московського патріархату, щоб надати Томос і здійснити візит у Київ.

    Про це в інтерв’ю проросійському Медведчуківському каналу «Перший незалежний» заявив ректор Київської духовної академії і семінарії, єпископ РПЦвУ Сильвестр (Стойчев), передає ресурс Моспатріархату Raskolam.net

    «За логікою міжцерковних відносин і внутрішньоцерковних відносин, які зафіксовані за правилами соборів, єпископ для того, щоб що-небудь зробити або відвідати єпархію іншого єпископа повинен отримати дозвіл останнього. Це є в канонічних правилах. <…>Звичайно ж, патріарх Варфоломій знає всі ці подробиці. Мабуть, є правила, а є люди, яким правила не писані. Адже головне – проявити себе як людини, що володіє найвищими правами, надможливостями, найвищими привілеями і т.д», – обурився єрарх Московського патріархату.

    У зв’язку зі своїми «доводами» Сильвестр зробив висновок, що «візит патріарха Варфоломія на територію України, на жаль, буде ще одним способом погіршення і так складної релігійної ситуації в нашій країні».

    Тут одразу дві брехні від ректора вищого навчального закладу Моспатріархату в Україні.

    1. Вселенський патріарх не втручався на канонічну територію Російської православної Церкви, бо територія Сучасної України, – це територія Київської митрополії Вселенського патріархату. Київська митрополія Вселенського патріархату була заснована ще у період Київської Русі і лише в 2018 році Вселенський патріарх надав своїй митрополії Томос про автокефалію (тобто незалежність). Також він дав можливість єрархам РПЦвУ, які з точки зору православних канонів незаконно перебувають на територіях сучасної України, приєднатись до Об’єднавчого собору і Православної Автокефальної Церкви України. Більшість це запрошення проігнорувало і таким чином, всі хто не прийшов на Об’єднавчий собор втратили свої колишні титули, які вони мали лише з (ікономії) поблажливості Вселенського патріархату. У 1686 році РПЦ лише надано право висвячувати Київського митрополита, який мав залишатись підлеглим Вселенському патріарху і згадувати його як предстоятеля. Однак в РПЦ з часом начхали на ці вимоги і остаточно перестали їх виконувати після більшовицького перевороту. Тому, Вселенський патріархат не втручався в чужу церкву, чи чужу канонічну територію, він надав Томос виключно своїй митрополії, яку Москва намагалась загарбати собі, шляхом канонічного злочину, коли Київські митрополити мали згадувати не Вселенського патріарха а Московського. Дивно знову переконуватись у такому невігластві Сильвестра (Стойчева), який твердить зворотнє.
    2. Інша брехня стосується «погіршенням ситуації» через приїзд Вселенського патріарха в Україні. Згідно останніми соцопитуваннями (червень 2021 року) лише 14,6% вірян РПЦвУ проти візиту патріарха Варфоломія і 50% будуть раді такому візиту. Тому про яке погіршення йде мова? Більшість людей будуть слухати частину радикалів із РПЦвУ, які нікого не хочуть бачити?

    Нагадаємо, раніше ректор академії РПЦвУ вирішив «зрубати гілку на якій сидить», коли почав критикувати Вселенський Патріархат. Він заявляв, що дії Вселенського патріархату нелегітимні, бо Константинополь впав і втратив свою політичну міць. Водночас і Російська православна Церква отримала патріарший статус в той час, коли Константинополя, як столиці православної імперії не існувало. Константинополь впав у 1453 році, від натиску Оманської імперії. Таким чином, якщо взяти до уваги думку єпископа РПЦвУ Сільвестра, то піднесення до патріаршої гідності і нормалізація ситуації із РПЦ (яка була в розколі 141 рік) також не є дійсним, бо звершене з урахуванням правил, які після падіння Константинополя, нібито недійсні.

    Але це не так. Хоча РПЦ і РПЦвУ завдячує своєму існуванню Вселенському патріархату, у випадку із наданням Томосу ПЦУ вони вирішили критикувати Вселенського патріарха, так ніби він вчинив не за тими ж канонами, згідно з якими він діяв і поводився у минулому із ними самими – Московським патріархатом.

    Якби не діяння Вселенського патріарха, невідомо чим би закінчилась історія із РПЦ і її розколом від Вселенського патріархату, а якщо дії вчинені Вселенським патріархом Єремією ІІ Траносом вважати за недійсні, то і сама РПЦ має сумнівний канонічний статус, про що і мається на увазі під порівнянням із чоловіка, який рубає гілку на якій сидить.

    Це підтвердив і Вселенський патріарх у цьогорічному інтерв’ю.

    Вселенський патріарх Варфоломій зауважив, що в «українському питанні Константинопольська Православна Церква зробила те саме, що і в інших випадках надання автокефалії.

    «Ми слідували традиції православ’я, встановленій багатовіковою церковною практикою. Я пам’ятаю, що Константинополь вже надав автокефалію ще дев’яти помісним Церквам до випадку з Україною. Сьогодні, звичайно, деякі в корисливих цілях заперечують цей очевидний факт. Але ті, хто ставить під сумнів права та обов’язки вселенського патріархату, по суті ставлять під сумнів саме їх існування та ідентичність, саму структуру православ’я», – підкреслив святійший владика, натякаючи на Російську православну церкву.

    Найсвіжіше

    Популярне