П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Росії, попри заборону влади, віряни РПЦ вийшли на ходу в честь Ніколая ІІ

    У російському місті Єкатеринбург у ніч на 17 липня адепти Російської православної церкви вийшли на хресну ходу в пам’ять про розстріл родини останнього російського імператора Ніколая II.

    Захід не був дозволений владою через пандемію, однак місцевий митрополит Російської православної Церкви заявив, що проігнорує заборону, а після літургії вночі в суботу заявив, що учасники вирушать туди, «куди велить їхнє серце».

    Про це повідомляє Радіо Свобода та novayagazeta.ru

    Варто відзначити, що в сам хресний хід вирушило значно менше вірян Моспатріархату, від тих, які були присутні на урочистій службі.

    Аналогічна хода пройшла і в Україні. Віряни РПЦвУ на честь російського царя Ніколая ІІ пройшли 25 кілометрів на Буковині у супроводі Поліції, кілька днів тому. Крім того, очільник РПЦвУ благословив провести концерт, присвячений російській княгині Єлізавєтє, який відбувся 18 липня.

    Так звана «Царська хресна хода» відбувається в російському місті в ніч з 16 на 17 липня з початку 1990-х років – від Храму на Крові, побудованого на місці розстрілу, до Ганіної Ями, де, імовірно, були поховані останки царської родини російського імператора. Відстань між цими точками становить близько 25 кілометрів. Цього року губернатор Свердловської області Євген Куйвашев оголосив, що захід не погоджений владою через зростання захворюваності.

    Він навів за приклад ходу минулого року, коли, за його словами, на заході заразилися кілька людей, які «тяжко перенесли хворобу».

    Після повідомлення влади про скасування заходу митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Євгеній (Кульберг) опублікував пост у своєму телеграм-каналі, де заявив, що традиція народної ходи «переросла рамки так званих “заходів” і стала для десятків тисяч людей священною». Він заявив, що однозначно піде до Ганіної Ями, закликавши, проте, віруючих «вживати максимальних заходів щодо захисту власного життя і життя оточуючих».

    13 липня заступник губернатора регіону Павло Креков заявив, що влада не затримуватиме учасників ходи. «Але ми закликаємо всіх подумати про власне здоров’я», – сказав він.

    На фотографіях із заходу видно, що більшість учасників не носили маски і не дотримувалися рекомендованої лікарями дистанції.

    Згідно з даними оперативного штабу боротьби з поширенням COVID-19, від середини червня майже щодня в Свердловській області фіксується зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу.

    Статистика коронавірусних захворювань у Свердловській області. Джерело: Гугл

    Найсвіжіше

    Популярне