П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Факсимільне видання мазепинського Євангелія доставлено на землі Антіохійського Патріархату

    Факсиміле мазепинського Євангелія, видане за сприяння Фонду митрополита Володимира і Переяславсько-Вишневської єпархії ПЦУ, повертається на землі Антіохійського Патріархату, де воно побачило світ у 1708 році.

    Про це повідомляє посол України в Лівані Ігор Осташ.

    «Як органічно воно виглядає на тлі Антіохійських церков! Чотири роки шукав цю українську реліквію в усіх монастирях, архівах, бібліотеках Лівану. Знайшли 14 таких Євангелій (!), зачитаних, затертих до дірок, але без присвяти Івану Мазепі, написаної Антіохійським Патріархом Афанасієм Даббасом. Після цих чотирьох років мені пощастило знайти це Євангеліє у … Києві, у Вернадці, де воно «переховувалося» довгі роки», – написав посол у Фейсбуці.

    Святиня української історії часів гетьмана Мазепи стане частиною святкування 30-річчя Незалежності України.

    «…попереду – зустрічі з главами Церков, президентами, прем‘єрами, спікерами. Ми разом з Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та Національною бібліотекою України імені В. І. Вернадського повертаємо до історії несправедливо забуту сторінку величних діянь Івана Мазепи!», – підсумував посол України в Лівані.

    Нагадаємо, раніше Духовний Фронт України повідомляв, про історію знайдення примірника мазепинського Євангелія в Києві, та презентацію факсиміле цього Євангелія.

    Найсвіжіше

    Популярне