Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Справа екс-схиігумена РПЦ Сєргія Романова скерована до суду

    Слідчий комітет Російської Федерації оприлюднив інформацію про завершення розслідування у відношенні позбавленого сану та відлученого від церкви екс-схиігумена Російської православної церкви Сєргія Романова, який з грудня 2020 року перебуває під арештом.

    Про це інформує “Ахилла” з посиланням на сайт Слідкому.

    За підсумками слідчих дій, Романову пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами “в”, “ж” ч. 3 ст. 110.1, ч. 3 ст. 148, ч. 1 ст. 330 Кримінального кодексу РФ (схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання, самоуправство).

    Слідством встановлено, що у 2020 році Романова було відлучено від церкви, але, не погодившись з рішенням про заборону в священнослужінні, він не полишив Середньоуральський монастир і перешкоджав доступу на територію обителі всіх осіб на власний розсуд, у тому числі представникам Єкатеринбурзької єпархії РПЦ.

    У повідомленні йдеться, що своїми діями, екс-схиігумен незаконно перешкоджав проведенню релігійних обрядів, перешкоджав інвентаризації об’єктів нерухомості на території монастиря, тобто скоїв самоуправство.

    Надалі у висновках дізнавачів підкреслюється, що Романов публічно закликав не менше десяти монахинь, які проживали у монастирі, до самогубства. Він усвідомлював, що його заклики можуть бути трактовані неоднозначно широким колом осіб і призвести до суспільно-небезпечних наслідків, та все ж оприлюднив у мережі інтернет відеозапис свого виступу, що містив ознаки схиляння віруючих до самогубства під виглядом релігійної ідеології християнства.

    Співробітники Слідкому РФ зазначають, що екс-схиігумен Сєргій Романов провину у скоєних правопорушеннях не визнав. Поряд з тим, правоохоронці нагадали, що раніше колишній клірик РПЦ вже був засуджений за вбивство та розбійний напад до 13 років позбавлення волі. Наприкінці 90-х років минулого століття він вийшов на свободу після відбуття покарання.

    На думку слідчих, вони змогли зібрати достатню доказову базу, у зв’язку з чим кримінальна справа із затвердженим обвинувальним актом скеровано до суду міста Верхня Пишма Свердловської області для розгляду по суті.

    Найсвіжіше

    Популярне