П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Гості зі Святої Гори Афон і Туреччини відвідали Ставропігію Вселенського Патріархату в Україні

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні, єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) 4 липня очолив Божественну Літургію у каплиці ставропігійного храму Вселенського Патріархату – Андріївської церкви. Йому співслужив єродиякон Хризостом (Хадзініколау) зі скиту святого Пантелеймона монастиря Кутлумуш Святої Гори Афон.

    За богослужінням молились парафіяни і грецькі паломники, серед яких був директор грецького ліцею з острова Імврос (Туреччина), архонт Вселенської Патріархії пан Йоаким Кабуропулос. Саме на острові Імврос народився та провів шкільні роки Вселенський патріарх Варфоломій.

    У своїй проповіді єпископ Михаїл наголосив на важливості духовної праці християн над собою, адже люди в Церкві автоматично не спасаються.

    «Християнин повинен з розумінням та вірою підходити до участі в Таїнствах, повинен розуміти літургічні тексти. Необхідна чітка та усвідомлена учать у тому, що відбувається в храмі», – підкреслив єпископ Команський.

    Він навів приклад сьогоднішнього богослужіння, яке звершувалось двома мовами: українською та грецькою.

    «Людина, яка приходить до церкви вперше, не розуміє, що говориться іноземною мовою. Але людина, яка відвідує храм постійно, навіть коли поїде в іншу країну і там буде молитися на літургії, що звершується зовсім іншою мовою, все одно буде знати про що моляться без перекладача», – зауважив екзарх Вселенського патріарха в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне