Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Чи зможе РПЦ врятувати російський футбол?

    Збірна Росії з футболу конче потребує духівника. Таку впевненість висловив очільник Патріаршої комісії з питань фізкультури та спорту Російської православної церкви митрополит Митрофан (Баданін).

    Про це пише “Znak” з посиланням на “РИА Новости”.

    “Звісно, назріло вирішення цієї проблеми, і, звісно, повинні бути духівники в нашій збірній, обов’язково займатись окормленням наших юнаків. Тому що, на мій погляд, тут саме недостатність духовної підготовки: вони якісь небойові, духовно, мені здається, слабенькі. Немотивовані”, – заявив російський архієрей.

    Представник духовенства зауважив, що однією з причин слабкості команди – “духовне розорення”, яке відбувається внаслідок лайки та суперечок, що панують на полі.

    “Його (розорення – ред.) подолання якраз і є запорукою того, щоб змінилась ситуація в цілому в атмосфері в команді: її спрямованості, її умінні помолитись перед матчем, зосередитись і досягти бажаної перемоги”, – розповів митрополит Митрофан (Баданін).

    Втім, є серйозні підстави вважати, що запровадження духівників РПЦ у складі збірної Росії взагалі не допоможе російським футболістам.

    По-перше, РПЦ вже проявила повну нездатність молитовно впливати на футбольні перипетії. “Духовний фронт” писав раніше, що духовенство Моспатріархату висловлювало обурення через антидуховний постер збірної Бельгії напередодні матчу з росіянами. Втім, ані обурення священнослужителів, ані молитовна підтримка “високодуховної” збірної скрєпоносної Росії не врятувала команду РФ від ганебної поразки у вказаному матчі.

    По-друге, молитви РПЦ і щодо інших сфер життя також мають сумнівну дієвість. Хресні об’їзди та обльоти населених пунктів аж ніяк не вплинули на поширення епідемії коронавірусу. Натомість небажання дотримуватись у храмах карантинних обмежень призводили до спалахів коронавірусного захворювання у монастирях РПЦ.

    Окрім того, невдалий запуск крилатої ракети з фрегату “Маршал Шапошніков” Військово-морського флоту Російської Федерації, який у квітні цього року насмішив весь світ, також міг стати результатом неналежного освячення судна священнослужителями РПЦ.

    По-третє, у складі росіян грає Артем Дзюба. У 2020 році відеозапис його не зовсім духовного вчинку, а саме – “сольного виступу” на тему інтимних зносин, струсонув меда-поле Росії. Чи мають священники РПЦ досвід духовної роботи з такими специфічними клієнтами, теж питання досить слушне.

    Тож призначення духівника до складу російської команди навряд що зможе “зцілити” футболістів збірної РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне