Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    У Львові завершують демонтаж пам’ятника Червоній армії

    Два роки у Львові триває демонтаж совєтського Монумента слави, який прославляв перемогу Червоної армії та «визволення» Львова. Зараз демонтаж добігає до закінчення. Робітникам залишилося демонтувати останній із шести барельєфів.

    Про це повідомляє видання День.

    Розпочали демонтаж ще 21 квітня, але процес був доволі складним через специфічне кріплення барельєфів і роботу на висоті. Крім того, усі барельєфи потрібно було демонтувати максимально зберігши їх. Вирізані частини монументу передадуть в музей «Територія терору».

    Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА, «День»

    Тепер Галицька районна адміністрація Львова повинна оголосити про проведення архітектурного конкурсу. Метою його буде створити новий пам’ятний комплекс і громадський простір. Також наразі невідомо, що буде із двома кількаметровими скульптурами Батьківщини-матері і радянського солдата з мечем.

    Ці скульптури мерія обіцяє теж демонтувати / Джерело: Радіо Свобода
    Фото: Укрінфрм

    Як повідомлялося, рішення про демонтаж Меморіалу Слави було прийняте міською радою ще в 2018 році, комісія визнала його аварійний стан. В 2019 році знесли 30-метрову стелу монумента Слави, а також демонтували велику радянську зірку, розташовану на бетонній стіні. Окремі частини стели передали в музей «Територія терору».

    Фото: Укрінфрм

    Найсвіжіше

    Популярне