Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіяни більше не довіряють Грузинському патріарху, бо він може визнати ПЦУ – грузинські експерти

    Є обґрунтована підозра, що росіяни більше не довіряють Грузинському патріарху Іллі і не впевнені, що одного разу він не вийде і не скаже «Епіфаній, блаженний митрополит Київський і всієї України» під час богослужіння у Троїцькому Соборі Грузії.

    Про це повідомляють грузинські релігійні експерти на сторінці Світових церковних новин у Фейсбуці.

    Видання нагадало, що патріарх Грузинської ПЦ Ілля ІІ не підтримав антиканонічні збори в Аммані й прийняв делегацію із України на чолі із прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Одразу після цього до Грузинської Церкви приїхали єрархи РПЦвУ із олігархом Вадимом Новинським.

    Крім того грузинські експерти вважають пандемію головною причиною, яка затримала і уповільнила процес визнання Православної Церкви України, але зараз питання автокефалії ПЦУ знову на порядку денному.

    «Автокефалія ПЦУ виявилася великим ударом для самої Москви. До цього додаються часті візити грузинських священиків та духовенства до Вселенського патріархату», – йдеться у дописі.

    За їхніми словами РПЦ застосовує свої звичні методи у боротьбі за першість і владу: шантаж, погрози та підкуп. «Таким чином росіянам вдалося навіть переконати Єрусалимського патріарха Феофіла III скликати в Йорданії збори», – зауважили релігійні експерти.

    У відповідь на відмову Грузинської Церкви прибути в Амман, Російська церква знову почала маніпулювати грузинською нацією та церквою дуже делікатною темою та національними почуттями. «Ми бачили службу російських священнослужителів на канонічній території Грузинського патріархату, в Абхазії та Цхінвалі».

    Пізніше, як говорить служитель Віссаріон (Аплія), Росія пообіцяла передати «церковну автономію» Абхізії, що, звичайно, є антиканонічним вчинком, і ми віримо, що буде відповідна відповідь місцевих церков, – впевнені грузинські оглядачі.

    Також цілеспрямовану пропаганду розпочали представники Російської церкви, піднявши питання про те, що Грузія нібито отримала автокефалію від Росії. З цією метою була опублікована стаття на офіційному вебсайті  Сербської церкви. В ній зазначається, що древня грузинська церква отримала дві автокефалії, одну з Антіохії та одну з Росії.

    У відповідь на це Грузинський патріархат направив офіційний лист до Москви та вимагав зупинити цілеспрямовану пропаганду та церковну війну проти давньої грузинської церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне