Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ відкриває сезон провокацій: На вістрі жертвопринесення “Миряни”

    У новий сезон РПЦвУ вирішила увійти без зайвого сорому відразу з провокаційних акцій, що, в принципі, було цілком передбачуваним. Адже до візиту Вселенського патріарха Варфоломія до Києва на святкування 30-річчя Незалежності України залишилися лічені тижні, а на плацдармі дискредитації України і ПЦУ, на який з Росії були спрямовані серйозні фінанси, м’яко кажучи, і кінь не валявся.

    І справді, після скандального так званого “правозахисного форуму”, який РПЦвУ провела в Києво-Печерській Лаврі, та на якому поширювалися пропагандистські наративи про “гоніння” і “переслідування” прихожан так званої “УПЦ”, а так само проведених кількох хресних ходів, дестабілізуюча суспільство активність філії РПЦ в Україні дещо знизилася.

    Але не варто плекати марних надій, про те, що це може бути проявом якоїсь “мирової”, на яку вирішила піти РПЦвУ. Активність була знижена, оскільки саме в цей період мали місце внутрішні тертя в структурі, як філії, так і материнської компанії з офісом в Даниловому монастирі.

    І ось, з початком червня ми можемо бачити активність РПЦвУ, але вже не в своєму одноосібному вигляді, а у вигляді маріонеткової громадської організації “Миряни”, що була створена в авральному режимі і мета якої – провокації на терені дестабілізації суспільно-громадському обстановки, а так само поширення і ретрансляція наративів про релігійні “гоніння” і “переслідування” в Україні.

    Першою такою акцією для “Мирян”, яких так і хочеться назвати “загони Онуфрія” (а якщо бути зовсім вже точним – Кіріла), стане пікетування Верховної Ради 15 червня з метою “захисту своїх прав”. Зрозуміло, мова буде йти про право віросповідання в обгортці все тих самих пропагандистських тез про “гоніння” і “переслідування”, що виражаються через опір зміні назви “УПЦ” на РПЦвУ.

    Цікаво, що під цю організацію так само досить аврально створювалися інформаційні майданчики в Telegram, 27 травня і в Facebook, 1 червня, а на YouTube створили канал 4 червня. Свого власного сайту дана організація поки не має, що так само підкреслює нагальність її створення і, можливо, недовговічність існування. І це насторожує найбільше.

    Справа в тому, що недовговічні громадські організації часто створюються для строго певних потреб. Наприклад, для створення ситуативних масовок або проведення сезонних акцій.

    Очевидно, що “Миряни” це проєкт, який будуть використовувати в РПЦвУ суто ситуативно. Але під поняттям “використовувати” слід розуміти, що мова йде не тільки про якусь ефемерну організації, яка може адресувати свої звернення від Банкової до Фанара, організовувати форуми, “круглі столи” та різного роду конференції, але і в якій є члени. Члени, які так само можуть бути використані як елемент пропаганди. Причому не тільки в якості масового фактора і навіть не по своїй волі.

    Я неодноразово наголошував, що найбільший ефект кампанія РПЦвУ з дискредитації України і ПЦУ досягне тоді, коли з’являться серед їх прихожан умовні жертви.

    Наприклад, в березні цього року інформаційні ресурси РПЦвУ масштабно роздмухували з банального побутового конфлікту в селі Задубрівка Чернівецької області якийсь акт насильства над прихожанином своєї церкви, з боку прихожан ПЦУ. Фейк виявився вкрай недієвим, але це був показовий момент – РПЦвУ готова використовувати тему насильства в рамках проєкту з дискредитації України і ПЦУ.

    А тому, рівним рахунком не здивуюся, якщо в рамках однієї з акцій, що проводяться “мирянами”, проти них буде здійснена провокація, організована самою ж РПЦвУ, але яку видадуть за дії деяких “націоналістичних груп”.

    На мій погляд “Миряни” саме така багатопрофільна організація, створена саме під такий сценарій.

    Олександр Коваленко, Інформаційний навігатор.

    Найсвіжіше

    Популярне