Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Ті, хто підтримують ідею «окремішності» Мукачівської ГКЄ, роблять це не просто так, — священник Василь Мандзюк

    Священник Мукачівської греко-католицької єпархії Василь Мандзюк виступив за об’єднання її з УГКЦ. Він впевнений, що ті люди, що підтримують ідею окремішності Мукачівської Греко-Католицької єпархії роблять це не просто так.

    Про це він розповів у інтерв’ю РІСУ.

    «От у Сполучених Штатах, як часто наводять приклад ці наші «окремішники», поряд із українською Церквою, УГКЦ, є ще й русинська Церква. Але цікаво те, що вона себе русинською не називає… Вона називається американською Церквою візантійського обряду. І в обох цих Церков юрисдикція поширюється на всі американські штати», – сказав священник.

    «Громади УГКЦ є в Угорщині, Італії, в Словаччині, але в Закарпатті жодної громади УГКЦ нема… Хоча за переписом населення 2001 року 81% людей визнали себе українцями. Ну це комедія виходить!.. Згідно з нашими законами, кожна людина може належати до тієї конфесії, до якої хоче, а на Закарпатті не має права…», – дивується отець Василь.

    Він додав, що неможливо заснувати громаду УГКЦ на Закарпатті.

    «Ну спробуйте заснувати тут громаду УГКЦ – не можна, тому що тут немає юрисдикції УГКЦ, так, ніби ми інша країна… Просто можна подати в суд на державу, бо вона мала забезпечити людям право свободи віросповідання і виграти суд. Бо держава має бути гарантом ваших прав, тому тут маємо ще й законодавчий колапс. Просто з цим усім ніхто серйозно не розбирався, тому так воно тягнеться довго».

    «Ці прихильники sui juris (свого права – лат.), хоча як такого sui juris-а нема — вони казали, що в них є Статут єпархії свого права, але його нема, бо інакше його би вже давно опублікували. Є Статут десь із 1994 року – тимчасовий статус кво. Тоді, коли почалися рухи за об’єднання і були протести наших єпископів Семедія і Головача, які написали, що тут буде кровопролиття, що тут не живуть українці. Навіть зробили фальшиві підписи священників, мій підпис там є, хоча я то і близько не підписував! І тоді Рим тимчасово залишив ситуацію в такому підвішеному стані», – говорить священник МГКЄ.

    За його словами таке тимчасове підпорядкування не може тривати вічно, тому Ватикан припинить цей тимчасовий стан і постановить, що для однієї держави має бути одна Церква одного обряду, «бо ж така політика Ватикану до всіх держав».

    «І або дадуть такого єпископа, котрий помалі привів би нас до єдності, або тоді окремі парафії будуть приєднуватися до УГКЦ… думаю, ті, хто підтримують ідею «окремішності», то роблять це не просто так.», – впевнений отець Василь.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що архієпископ Угорщини просив Папу не допустити єдності греко-католиків України.

    Найсвіжіше

    Популярне