П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Угорщини просив Папу не допустити єдності греко-католиків України

    Папа Римський Франциск прийняв 27 лютого архієпископа і митрополита Гайдудорозького, главу Греко-католицької церкви в Угорщині Фюлепa Кочішa на особистій аудієнції у Ватикані. Той попросив понтифіка не допустити єдності Мукачівської Греко-Католицької єпархії (МГКЄ) з УГКЦ.

    Архієпископа Кочіша стурбував «сильний український вплив» у Мукачівській греко-католицькій єпархії (МГКЄ) і, відповідно, його передусім цікавило донести до глави Римо-католицької церкви тему недопущення єдності греко-католиків Закарпаття з одновірцями в Україні, передає Закарпаття онлайн.

    Видання зазначило, що Кочіш допустився прямого обману Папи Франциска, заявивши під час розмови, що «єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському», що Мукачево (Мукачівська греко-католицька єпархія – ред.) завжди мало «незалежність, яка, виходячи з історії, завжди належала йому, оскільки єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському».

    При цьому відомо, що для Угорщини питання МГКЄ завжди було передусім політичним і щоразу, коли Закарпаття входило до складу цієї держави, остання добивалася від Ватикану ліквідації незалежності МГКЄ і підпорядкування її угорським архієпископам. І навпаки, вимагала повернення МГКЄ статусу sui iuris як тільки втрачала Закарпатські землі.

    Відомо, що апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Ніл Лущак підтримує позицію митрополита Гайдудорозького. З цього приводу, владика Ніл навіть звернувся до митрополита Львівської архідієцезії Римо-католицької церкви, громадянина Польщі Мечислава Мокшицького, відомого своїми антиукраїнськими заявами. Ніл Лущак просив римо-католицького митрополита, щоб той виніс питання збереження статусу МГКЄ на конференцію римо-католицького єпископату України. Аналогічне прохання єпископ МГКЄ скерував до керівництва Мукачівської дієцезії Римо-католицької церкви, яке відоме своєю тісною співпрацею з Будапештом.
    Керівництво підтримало владику Ніла, а також його прагнення не об’єднуватися з УГКЦ.

    У п’ятницю, 18 березня, на засіданні конференції католицького єпископату, єрархи РКЦ, за ініціативи керівництва Львівської та Мукачівської дієцезій РКЦ, підтримали збереження статусу МГКЄ та передали відповідний лист з вказаного питання до Апостольської нунціатури в Україні.

    У 1995 році Ватикан хотів надати главі УГКЦ духовну владу над усіма греко-католиками в межах України, в тому числі і на Закарпатті. Але задумане не вдалося реалізувати завдяки потужному угорському лобі у Ватикані.

    Нині історію хочуть повторити і Угорщина докладає величезних зусиль, аби не допустити єдності Закарпаття з рештою України, зокрема в питанні статусу МГКЄ. Що є ще одним беззаперечним фактом прямого втручання цієї держави у внутрішні справи України.

    Найсвіжіше

    Популярне