П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Шах і мат російським пропагандистам, які поширюють фейки про антисемітизм в Україні

    Протягом останніх кількох років російські та проросійські інформаційні ресурси, блогери та пропагандисти докладають титанічних зусиль для дискредитації України в очах міжнародної спільноти. Однією з ключових тем інформаційної антиукраїнської кампанії Кремль визначив питання антисемітизму.

    Повідомлення про “різке зростання” цього ганебного явища в нашій державі рясніли на шпальтах пропагандистських видань поряд з прогнозами суттєвого погіршення ситуації у 2021 році.

    Однак, попри численні намагання представити український національних рух, як “нацистську спільноту антисемітів”, котрій немає місця посеред цивілізованих держав і народів, російська пропаганда так і не змогла надати бодай якісь суттєві факти зростання рівня антисемітизму в Україні.

    Натомість, повсякденні події у житті нашого народу і нашої держави надають неспростовні докази того, що Україна розвивається, як толерантна та висококультурна держава, у якій не лишається місця “антисемітизму”.

    1 червня 2021 року сайт президента України оприлюднив текст інтерв’ю Володимира Зеленського німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung, у якому, серед інших, було підняте питання антисемітизму.

    Українського лідера запитали: “Ви знаєте, що є певна пропаганда про Україну, що це антисемітська, фашистська держава. Ви єврей. Чи стикалися ви з цим у своєму особистому житті? З цим нібито антисемітизмом, про який говорять стосовно вашої країни?“.

    “Я вважаю, що я є результатом і відповіддю, що в Україні немає антисемітизму, що він на найнижчому рівні. Тому що ідеальних форм не буває, ідеальних людей не буває. Але це той факт, що в Україні антисемітизм на найнижчому рівні у порівнянні з будь-якою європейською країною. Я вважаю, що я і є відповіддю. Я знаю, що антисемітизм мав місце у Радянському Союзі, це правда. Я знаю історії про моїх родичів, мого батька – люди боялися цього, так, це було. Але у сучасній, незалежній Україні все це дуже змінилося. Саме тому я вважаю, що у нас цього немає. Іноді трапляються провокації, але так буває будь-де”, – впевнено заявив Володимир Зеленський.

    Володимир Зеленський в Єрусалимі (січень 2020 року). Фото взято з УНІАН

    Слова президента України йдуть в розріз зі спробами російської пропаганди нав’язати думку про “засилля антисемітизму” в Україні. Щоб розставити всі крапки над “і”, “Духовний фронт” звернувся за коментарями до прессекретаря Єврейської громади міста Києва Леоніда Бараца, який висловив стійке переконання, що український лідер дійсно озвучив об’єктивну інформацію.

    Далі – пряма мова представника єврейської громади.

    Леонід Барац

    “На відміну від сумних сторінок історії України, коли євреїв вбивали – на щастя, сьогодні в Україні практично немає антисемітських проявів, за винятком поодиноких провокацій, на які адекватно реагують держава та правоохоронні органи.

    Особливо, якщо порівнювати з іншими країнами, де навіть членам уряду рекомендують наприклад, не носити кипу чи зірку Давида публічно.

    Україна – друга країна в світі і перша країна в Європі, де якийсь час і президент, і прем’єр-міністр країни були євреями, які цього не приховували. Це, звичайно, викликало неабиякий ажіотаж в Ізраїлі та США.

    Українська держава офіційно визнала три єврейські свята загальнодержавними, та існує встановлений день Праведників народів світу в пам’ять про тих, хто рятував євреїв під час Голокосту. Є й карна відповідальність за антисемітизм.

    Так що сьогодні звинувачувати Україну в антисемітизмі було б парадоксально. В останній місяць ми бачили, що в Україні не було антисіоністських маршів, як в інших країнах, які критикують право Ізраїлю на захист від терористів. Україна як ніхто знає як це – коли терористи розповсюджують брехню. Та був проведений проізраїльський концерт, на якому також були присутні державні чиновники та народні артисти України.

    Українці юдейського віросповідання, на відміну від радянських часів, коли єврейство передбачало дискримінацію та обмеження – наприклад, в освіті, – живуть мирно і в гармонії, як і представники інших національностей, релігій, або інших меншин в Україні. Що свідчить про те, що Україна є сучасною, толерантною, багатокультурною та різноманітною країною, де поважають свободу віросповідання”.

    Найсвіжіше

    Популярне