П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Заступником глави ОП призначили посла, який брав участь в отриманні Томосу ПЦУ

    Андрія Сибігу призначили заступником керівника Офісу президента України. Відповідний указ 31 травня підписав президент України Володимир Зеленський.

    Про це йдеться на офіційному сайті Офісу Президента України.

    Андрій Сибіга займатиметься напрямком зовнішньої політики. До 19 травня він був на посаді Надзвичайного та Повноважного посла України в Турецькій Республіці. До цього він працював у 2012-2016 директором департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ, у 2008-2012 – радником посольства України в Польщі. Сибіга працював в МЗС з 1997 року.

    Брав участь в отриманні Томосу Православною Церквою України, яке відбулось 6 січня 2019 року. У кінці 2019 року Сибіга подякував Вселенському Патріарху за вшанування жертв Голодомору і нагадав, що й нині через агресію РФ на українській землі гинуть люди.

    Також Андрій Сибіга доклав зусилля для віднайдення оригіналу Брест-Литовського договору і грамоти гетьмана Скоропадського у кінці 2020 року.

    Крім того, посол Андрій Сибіга супроводжував українську делегацію на Фанарі на чолі із Прем’єр-міністром України у 30 листопада 2020 року.

    На завершення своєї каденції посла України в Туреччині у кінці квітня 2021 року Андрій Сибіга провів прощальну зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм. «Так сталося, що під час моєї каденції як Посла відбулася історична подія – надання Томосу українській Церкві. І для мене це особливо почесно. Патріарх вкотре наголосив на важливості його планованого візиту до України, який має всі передумови стати історичним», – підсумував тоді посол.

    Кремлівські рупори РПЦвУ вже висловились з приводу призначення Андрія Сибіги Заступником Керівника ОП. Там зауважили, що з таким призначенням «Фанар отримає як чергового союзника в коридорах української влади, так і прямий канал виходу на Зеленського».

    Найсвіжіше

    Популярне