Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У турецьких архівах знайшли оригінали Брест-Литовського договору і грамоти гетьмана Скоропадського

    Українські дипломати віднайшли оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору та ратифікаційної грамоти гетьмана Павла Скоропадського, повідомляє “Новинарня”.
    Унікальні документи виявили в Османському архіві у Стамбулі.
    “Уперше на просторах мережі – оригінал ратифікаційної грамоти за підписом гетьмана Скоропадського та оригінали текстів Брест-Литовського мирного договору, в тому числі й з Османською імперією. Всі документи вражають якістю, вишуканим стилем виконання, мистецьким підходом до каліграфії та чітким сургучним відбитком великої державної печатки”, – зазначають у Міністерстві закордонних справ України.

    Світлина: Укрінформ

    Як розповіли в пресслужбі зовнішньополітичного відомства, документи вдалося віднайти стараннями посла України в Туреччині Андрія Сибіги, генерального консула в Стамбулі Олександра Гамана, українських науковців Ірини Матіаш, Омеляна Пріцака, Олександра Середи та за сприяння заступника голови Османського архіву Себахаттіна Байрама.
    Світлина: Укрінформ

    Османський архів налічує понад 90 мільйонів документів. Серед них можна знайти і величезний пласт україністики – десятки тисяч документів, зазначають в МОЗ.
    В архіві працюють українські науковці, а нескінченними цифровими каталогами професійно цікавляться й наші дипломати.
    Помітивши в списку інформацію про Брест-Литовський договір, вони одразу ж запросили оцифровані версії унікальної знахідки. І буквально того ж дня їх отримали.
    Світлина: Укрінформ

    “Історія України буквально оживає посеред Стамбула”, – зазначають в МЗС.
    Особливо важливою ця знахідка є з огляду на те, що власні екземпляри цих документів Києву в роки великих потрясіньзберегти не вдалося.
    “Українсько-турецька наукова співпраця триватиме, і документи будуть обов’язково більш детально вивчені нашими дослідниками”, – запевняють у зовнішньополітичному відомстві.
    Світлина: Укрінформ

    Як наголосив у коментарі “Укрінформу” посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга, віднайдення оригіналів Брест-Литовського мирного договору та ратифікаційної грамоти гетьмана Скоропадського, а також двостороннього договору між Україною та Туреччиною – це історична сенсація.
    “Враховуючи те, що Україна мала тривалі періоди бездержавності, такі свідчення нашої державотворчої традиції є безцінними. Це підтверджують науковці та експерти”, – зазначив Сибіга.
    “Віднайдені документи – це той матеріал, який дає нам об’єктивне розуміння минулого, сприйняття своєї історії. Це той фундамент, на якому ми розвиваємо сьогодення і будуємо майбутнє. Це символи нашої державності”, – додав дипломат.
    Андрій Сибіга розповів, що поштовхом до посилення співпраці з Османським архівом і турецькими науковцями стало відзначення у 2018 році 100-літнього ювілею українсько-османських відносин. Нині співпраця продовжується.
    “Це величезний пласт безцінної інформації – десятки тисяч документів, датованих з XV століття до наших днів. Ще обов’язково будуть нові сенсаційні відкриття, які об’єктивно показуватимуть українську історію, оскільки процес діджиталізації – оцифровування документів триває. Також іде робота над тим, щоб у перспективі українські науковці провели дослідження цих документів та їм була приділена відповідна увага”, – розповів посол.
    За його словами, турецька сторона надає всебічне сприяння пошуку документів та відновленню втраченої історичної спадщини, так само як і Україна віднаходить та ділиться з турецькою стороною копіями унікальних документів, які збереглися у вітчизняних архівах. Серед іншого, в Туреччину було передано копії унікальних реєстрових книг – дефтерів регіону Ерзурум, датованих XV століттям, оригіналів яких у Туреччині немає.
    Зараз триває робота вченої Ірини Матіаш над спеціальним виданням із документами епохи та фаховими коментарями, яке планується видати вже наступного року. Про українсько-турецькі відносини протягом останніх 100 років розповідають вже видані праці історика-османіста Олександра Середи: “Османсько-українське порубіжжя” та “Османсько-українська дипломатія” (видана за сприяння посольства України в Туреччині).
    У лютому 2020 року між державними архівними службами України й Туреччини було підписано протокол про співпрацю, який налагоджує, посилює та розвиває взаємовигідний і конструктивний діалог між архівними установами двох держав.
    Історична довідка: 9 лютого 1918 року у Бересті (Брест-Литовську) між Українською Народною Республікою з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з іншого була підписана мирна угода, відома як Брест-Литовський мирний договір.
    Це був перший мирний договір у Першій світовій війні 1914-1918 рр.
    Укладення цієї угоди означало фактичне визнання УНР як незалежної держави – сторони-підписанта. З великим невдоволенням на це була змушена погодитись і більшовицька делегація на чолі з Левом Троцьким, яка вела власні мирні переговори в Брест-Литовську.
    Для України закінчилась Перша світова війна, а натомість розпочався період правління гетьмана Павла Скоропадського під німецьким патронатом.
    Однак формально визнавши незалежність УНР та офіційно підписавшись під цим 3 березня 1918 року, вже за рік більшовики перейшли в наступ, і бурхливий період “першої української незалежності” закінчився.

    Найсвіжіше

    Популярне