П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У роздумах про коронавірус РПЦ дедалі глибше занурюється у конспірологію

    На тлі пандемії коронавірусу у Російській Федерації шаленим темпом зростає кількість шанувальників різноманітних теорій змов, пов’язаних з питанням походження вірусу SARS-CoV-2.

    Одна справа, коли феноменальне невігластво та академічні симптоми “конспірології головного мозку” демонструють такі діячі, як бунтар екс-схиігумен Сєргій Романов чи “головний бєсогон Росії” Нікіта Міхалков, – це може викликати лише щире співчуття таким особам та їхнім рідним.

    Втім, зовсім інша справа, коли конспірологічна заява лунає з вуст офіційного представника Російської православної церкви у сані архієрея. Тут вже стає не до сміху.

    Мова йде про заяву глави Синодального відділу зовнішніх церковних зносин Московського патріархату митрополита Іларіона (Алфєєва), яку він озвучив в етері “Россія-24”.

    “Я вважаю, що цей вірус має штучне походження, і що ті ж сили, які його запустили, вони ж і зацікавлені у тому, щоб розвивалась антивакцинаційна кампанія”, – наводить слова архієрея РПЦ видання “KNews” з посиланням на РИА Новости.

    Якщо навіть проігнорувати питання “які саме сили здатні завадити Кремлю провести успішну вакцинацію населення РФ своєю потужно розрекламованою вакциною?”, то все одно залишається низка запитань, які виникають після резонансної заяви митрополита Іларіона (Алфєєва).

    По-перше, багатьом хотілося б дізнатись, у результаті якої “чудодійної молитви” священнослужителю відкрились унікальні знання про походження коронавірусу?

    По-друге, виникає реальна підозра, що в оточенні митрополита могли опинитись недоброзичливці. Такі особи, керуючись наразі незрозумілими мотивами, могли підкинути архієрею “ладан” колумбійського походження, після використання якого Іларіон (Алфєєв) зміг “отримати сигнал” про зловісні сили, що запустили небезпечний вірус і кампанію проти масового щеплення населення.

    У ситуації, що склалась, із впевненістю стверджувати можна лише наступне. Поки триває розслідування справжніх обставин виникнення коронавірусу, брак достовірної інформації породив ідеальне середовище для виникнення великої кількості конспірологів, які користуються загальною неосвіченістю суспільства із вказаного питання для поширення власних, часто безглуздих, теорій змов.

    Найсвіжіше

    Популярне