Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Страны «Украина» вообще не было в истории»: Українця засудили за ворожі заклики в соцмережі

    Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області визнав винним чоловіка у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України і призначив чотири роки позбавлення волі, які замінив на один рік іспитового терміну.

    Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок від 24 травня.

    На початку 2020 року обвинувачений зробив кілька дописів у соціальній мережі «ВКонтактє». Так, у спільнотах «Днепропетровская народная республика ДпНР» під відеоматеріалом розмістив коментар: «Какой суверенітет Украины? Давно пора возвращаться в состав единой Родины! Только в составе России мы сможем дальше жить».

    Під фотоматеріалом «Украина, ДНР, ЛНР – стихи и анекдоты» залишив такий коментар: «Вообще такой страны «Украина» не было в истории. Был бы клич многие поддержали бы вернуться в состав России!», «Россия – родина патритов».

    Під статтею з назвою «Ребята, мы помним! Мы всё помним!» розмістив коментар: «Пора бы нам уже встать и бороться против окупации. Нужно выбрать путь борьбы, и тогда, нас примет в стройные ряды Россия – мать!!!»; «Донецк ДНР новости Новороссии» залишив допис: «Донецк и Луганск уже на пол пути в Россию ждем остальных. Днепр вставай!».

    Згідно з висновками судової лінгвістичної (семантико-текстуальної) експертизи, дописи обвинуваченого містять висловлювання із закликами до насильницьких дій, а саме: мешканцям Дніпропетровської області взяти участь у військових діях, повстати на боротьбу проти окупації Києва шляхом, який обрав Донецьк.

    Обвинувачений уклав з прокурором угоду про визнання винуватості і просив суд її затвердити. Суд погодився з умовами угоди.

    Крім цього, присудив стягнути з обвинуваченого 6,7 тис. грн процесуальних витрат за проведені експертизи. Також суд розпорядився конфіскувати в обвинуваченого ноутбук Lenovo на користь держави, оскільки цей апарат визнано знаряддям вчинення кримінального правопорушення.

    Наприкінці квітня цього року мешканця Закарпатської області засудили до 12 років ув’язнення за заклики до виходу області зі складу України. Як повідомляє Служба безпеки України, неназваний засуджений агітував за рішення, що «несуть загрозу конституційному ладу і територіальній цілісності» України. Він начебто повідомляв російським ЗМІ про наміри створити «Республіку Підкарпатська Русь».

    7 квітня цього року відбулось засідання Рівненського апеляційного суду, на якому розглядалась справа священнослужителя Російської православної церкви в Україні з Острога протоєрея Віктора Земляного. Клірику висунуто обвинувачення у розпалювання релігійної ворожнечі і розповсюдження творів, що пропагують насильство та жорстокість.

    У березні цього року Суворовський районний суд Одеси визнав мешканця міста  винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та засудив до позбавлення волі на три роки без конфіскації майна, проте замінив йому реальний термін на випробувальний.

    Найсвіжіше

    Популярне