Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Закарпатського сепаратиста засудили на 12 років позбавлення волі

    Мешканця Закарпатської області засудили до 12 років ув’язнення за заклики до виходу області зі складу України.

    Як повідомляє Служба безпеки України, неназваний засуджений агітував за рішення, що «несуть загрозу конституційному ладу і територіальній цілісності» України. Він начебто повідомляв російським ЗМІ про наміри створити «Республіку Підкарпатська Русь».

    «На початку 2014 він звернувся до президента РФ з проханням провести миротворчу операцію для «…відновлення дорадянського статусу Республіки Підкарпатська Русь» і визнати її державність. За даним фактом слідчі Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження. Серед оприлюдненого листування екс-помічника Президента РФ Владислава Суркова, знайдено план забезпечення федерального статусу Закарпаття, ідентичний тому, який слідчі СБУ вилучили під час обшуків, пов’язаних із сепаратистськими рухами в області», – говориться в повідомленні.

    Як зазначили у пресслужбі СБУ, влітку 2014 року засуджений, перебуваючи в Росії, розробив документи, де виклав плани силового захоплення влади на Закарпатті, зокрема створення «тимчасового уряду», блокування автомобільних і залізничних перевалів та захоплення аеропорту.

    У СБУ уточнюють, що спільників фігуранта у цьому кримінальному провадженні притягнули до відповідальності, тоді як сам він оголошений у міжнародний розшук.

    Найсвіжіше

    Популярне