П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: Прийде час і Почаївська лавра належатиме Українській церкві

    Під час неформальної зустрічі із молоддю 21 травня на березі Тернопільського озера, митрополит Епіфаній відповідав на їхні запитання, серед яких було питання і про Почаївську лавру і її перебування в Російській церкві.

    «Почаївська лавра є надбанням українського народу, є власністю української держави і прийде час, коли вона належатиме Українській церкві. Та зараз ми не хочемо і далі розпалювати релігійну ворожнечу. У сучасних реаліях ми не маємо права відкривати ще один релігійний фронт. Нам достатньо війни на сході, нам достатньо боротьби із коронавірусом. Прийде час і Богом буде створено відповідні умови», — зауважив предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, якого цитує сайт  “Тернополяни”.

    Митрополит Епіфаній, зауважив, що українців серед монахів у Почаєві практично немає.

    «В Почаєві, наскільки мені відомо, монахів-українців є дуже мало. У більшості — це завезені з інших країн, не тільки з Росії. Ми бачимо, що на Тернопіллі, де Почаївська лавра є духовним осередком, довкола є багато громад, які підпорядковуються російській церкві. На жаль, Почаївська лавра тимчасово знаходиться у так званій окупації. Всьому свій час… Так було і з Томосом. Хто вірив у це? Наші недруги говорили, що це неможливо, але ми його отримали», — сказав митрополит Епіфаній.

    Фото: ПЦУ

    Він наголосив, що насправді багато залежить і від дій держави. Але повернення українських святинь українській церкві — це неминуче майбутнє.

    «Ми терпіли і повинні ще трішки потерпіти задля нашого спільного блага. А Господь, я переконаний, створить відповідні умови. І хоч зараз це складно уявити, але лаври обов’язково належатимуть справжній Українській церкві», — підсумував під час зустрічі з тернопільською молоддю предстоятель Православної Церкви України.

    Нагадаємо, предстоятель Православної Церкви України зустрівся з молоддю  Тернопільського національного медичного університету.

    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне