П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києві відбулась презентація виставки “Капелани”

    20 травня 2021 року у просторі музейного проєкту “Український Схід”, що у Національному музеї історії України у Другій світовій війні, відбулась презентація нової виставки “Капелани”.

    Як інформує офіційний сайт Музею, експозиція присвячена священнослужителям різних віросповідань і конфесій, які на Українському Сході, де триває війна й проливається кров, пліч-о-пліч із воїнами захищають територіальну цілісність і незалежність нашої Батьківщини та гідно виконують душпастирську місію.

    Відомо, що організаторами заходу стали Національний музей історії України у Другій світовій війні, Громадська організація “Корпус справедливості”, а експонати були надані військовими капеланами різних конфесій та віросповідань.

    З початком російської агресії та окупації частини території України, понад 700 священнослужителів та церковних активістів різних конфесій здійснювали та продовжують здійснювати духовну місію в умовах бойових дій. Відтак, героями експозиції стали саме такі духівники, які оберігали й оберігають життя та віру захисників України.

    Розпочали церемонію відкриття з “Молитви військового капелана”, зачитаної її автором – капеланом Української греко-католицької церкви Андрієм Зелінським.

    Військовий капелан Андрій Зелінський. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

    Генеральний директор Музею Іван Ковальчук зазначив, що місія виставки – показати капелана як воїна, друга, порадника, який готовий віддати життя за Батьківщину і побратимів.

    Генеральний директор Музею Іван Ковальчук. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

    Після цього, слово мав архієпископ Вишгородський Православної церкви України Агапіт (Гуменюк) та капелани – герої виставки: Дмитро Поворотний, Андрій Зелінський, Юрій Казміренко, Саїд Ісмагілов, Андрій Полухін, Всеволод Стеблюк. Священнослужителі поділилися своєю візією місії військового капелана, розповіли про непростий початок діяльності капеланів у 2014–2015 роках та особистий досвід перебування в районі проведення АТО/ООС.

    Військовий капелан Саїд Ісмагілов. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні
    Військовий капелан Юрій Казміренко. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні
    Військовий капелан Дмитро Поворотний. Фото: Національний музей історії України у Другій світовій війні

    Під час розмови учасники та гості торкалися таких непростих тем, як міжконфесійне та міжнаціональне мирне співжиття, бо капелани усіх конфесій слідують за своїми вірянами; пошук та гідне поховання загиблих, оскільки часто люди на війні втрачають шанобливе ставлення до померлих ворогів; робота із важкопораненими бійцями в госпіталях та родичами загиблих, адже найважче – зуміти вселити надію та сили жити далі тим, хто на межі зневіри після втрати здоров’я чи близьких.

    Експозицію виставки, окрім особистих предметів військових капеланів, складають передані до колекції Музею, документальні світлини та образні артінсталяції “Силуети Долі” та “Янголи”, аудіовізуальні сюжети “Світло” й “Псалом 90”. За словами організаторів виставки, вона створює колективний образ військового капелана – хранителя духовної міці українського воїнства.

    Найсвіжіше

    Популярне