Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ привітала із Днем вишиванки і назвала її символом ідентичності українців

    “Сьогодні по всьому світу український народ відзначає День вишиванки – свято національної єдності. Адже вишиванка є символом згуртованості та співдружності українців, який презентує нашу Батьківщину далеко поза її межами”, – йдеться на офіційній сторінці Православної церкви України у Фейсбук.

    У ПЦУ нагадали, що вишиванка здавна була не лише національним одягом, вона стала одним із проявів української ідентичності.

    “В ній – історія і традиції нашого народу, а також зв’язок поколінь і їхнє унікальне світобачення. Кожен регіон України має свою техніку вишивання (загалом їх існує майже сотня), деталі й тематику орнаменту, традиційні кольори вишиванки, які мають своє особливе значення. І тепер ми пишаємося тим, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї значущості, а навпаки – стає все більш відомою, впізнаваною в усьому світі”.

    “У цей день, одягаючи свою вишиванку, ми пам’ятаємо й показуємо ближнім, що підтримуємо справжні українські традиції, які з покоління в покоління передавалися нашими предками. Несімо їх далі у світ, своїм нащадкам, і цінуймо українську вишиванку – один із символів нашої ідентичності та унікальності поміж народами”, – підсумували в ПЦУ.

    Нагадаємо, це свято виникло 15 років тому, коли студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала своїм друзям прийти на навчання у вишиванках. На цей задум дівчину надихнув її однокурсник, який щодня відвідував заняття у вишитій сорочці. Ідею підхопили інші студенти, а згодом і викладачі.

    Ініціатива зацікавила людей з інших міст України, а також українців за кордоном. З того часу в кожен третій четвер травня День вишиванки почали відзначати в багатьох країнах. Його мета – це підтримка й популяризація національного українського одягу та збереження культурних традицій.

    Минулого року ПЦУ показала унікальний храм із вишитим іконостасом.

    Найсвіжіше

    Популярне