П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    28 апостольське правило не стосується дій Фанара в Україні: Кураєв розбив черговий міф РПЦвУ

    Заборонений в РПЦ богослов Андрєй Кураєв розкритикував ініціативу РПЦвУ, яка хоче обговорити дії Фанару в 2021 році на конференції за участі всіх православних церков і особливо звернула увагу на 28 апостольське правило. За словами Кураєва, 28 апостольське правило не має нічого спільного з наданням Вселенським Патріархатом Томосу про автокефалію Православній Церкві України.

    «Саме при сучасно-московському розумінні 28 правила воно не має відношення до дій Константинополя в сучасній Україні. Москва нині наполягає на тому, що це правило стосується лише згаданих в ньому “Понтійській, Асійській і фракійській” митрополіях, а Україна до них в епоху 4 собору ніяк не належала. (Хоча каноністами 12 століття в своїх тлумаченнях розтягнули зручний для них глобус і росіян назвали фракійцями)», – пише богослов Андрєй Кураєв на своїй сторінці у Фейсбуці.

    Він також риторично запитав: «Чи будуть допущені учасники з не-московської точкою зору?», а також «чи дозволять “науковій конференції” прийти до інших висновків, ніж ті, що вже сидять в головах ієрархів УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.)? Або її завдання заздалегідь зведене до ролі обслуги, підтягати “факти” для цих заздалегідь відомих тез?».


    Нагадаємо, РПЦвУ не може змиритись із наданням Томосу ПЦУ і намагається будь-що призупинити власний крах, який посилився після цього церковного документу. Більше 600 парафій перейшло до Української церкви, а також монахи, священники і митрополити покинули Московський патріархат. Релігієзнавці впевнені, що новий виток переходів до ПЦУ відбудеться після приїзду до України Вселенського патріарха Варфоломія на 30-ту річницю Незалежності України.

    У березні 2021 року глава ВЗЦЗ РПЦ Іларіон (Алфеєв) назвав Вселенського патріарха Варфоломія «нелегітимним» і висловив надію на проведення повторної зустрічі глав Помісних православних Церков у «амманському форматі». Таку ж думку висловив митрополит РПЦ в Україні Антоній (Паканич) і єпископ РПЦвУ, фігурант Миротворця, Віктор (Коцаба). 

    12 травня 2021 року стало відомо, що РПЦвУ із керівним центром у Москві, в Києві на соборі прийняла рішення про проведення “міжправославних заходів щодо богословсько-канонічного осмислення питань соборності та першості у Православній Церкві”.

    У РПЦвУ наполягають на тому, що Вселенська Патріархія, нібито “порушила принцип соборності Церкви через одностороннє втручання в українські церковні справи”. Щоправда, там, в РПЦвУ, не згадують найголовнішого в цьому питанні, а саме: кому до 2018 року належала Київська митрополія, тобто сучасна Україна в церковно-адміністративному плані. А не згадують це тому, бо ця правда їм не вигідна, адже розбиває вщент їхні тезиси про “одностороннє порушення”. 

    Якщо повернутись до 1686 року, то Москва отримала від Вселенського патріарха право висвячувати Київських митрополитів, але при тому, ці Київські митрополити мали першого згадувати саме Константинопольського, а не московського патріарха. Ця домовленість була порушена Київськими митрополитами, а Москва поступово анексувала Київську митрополію. 

    У 2018 році Вселенська патріархія розпочала розв’язувати цю проблему, шляхом анулювання вищезгаданої грамоти, та наданням автокефалії (незалежності) своїй Київській митрополії.

    Найсвіжіше

    Популярне