П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Єпископ РПЦвУ Сильвестр йде на порушення моральних норм, коли критикує Фанар – богослов Кирило Говорун

    Богослов архімандрит Кирило Говорун відреагував на критику дій Вселенського патріархату з боку ректора КДАіС єпископа РПЦвУ Сильвестра (Стойчева). Останній заявляв, що дії Вселенського патріарха щодо України, нібито «безпрецедентний приклад порушення канонічних і моральних норм, який несе загрозу всьому Православ’ю». За словами Говоруна, Сильвестр сам пішов на порушення моральних норм і що ще гірше, можливо хоче піднятись по кар’єрній драбині.

    «…я не особливо реагував на репліки інших українських архіспікерів на ці теми, тому що там не було про що говорити, хіба що діагноз ставити. Але єп. Сильвестр – один з найосвіченіших в УПЦ МП (РПЦвУ – ред.), і тому на його репліки є сенс відповідати. Шкода, що він йде на, висловлюючись його власними словами, “порушення моральних норм”, очевидно заради нових можливостей для кар’єрного зростання. Боюся думати, що це і є прихований мотив всього інтерв’ю», – написав Кирило Говорун у Фейсбуці.

    Крім того Говорун зауважив, що Вселенський Патріархат не втручався на чужу канонічну територію.

    «… досить взяти навіть семінарський конспект з церковної історії, щоби знайти там такі прецеденти порушень, які не йдуть в жодне порівняння з тим, що приписують Фанару. Наприклад, систематичне втручання в справи сусідніх юрисдикцій з боку Константинопольського архієпископа Іоанна, відомого також як Златоуст. З більш пізніх прикладів – одностороння відміна Болгарської та Сербської автокефалій в Середні віки. У недавні часи – накладення Константинополем на всю Болгарську церкву інтердикту в 1872 р. і одностороння відміна автокефалії Грузинської церкви Російською церквою. Список прецедентів можна продовжувати нескінченно. При цьому Константинополь в Україні не заходив на чужу канонічну територію (принаймні у нього і більшості інших Помісних Церков є підстави так вважати), не відміняв нічиїх автокефалій і навіть не накладав інтердикт на УПЦ МП, хоча міг би».

    «Друге оціночне судження з інтерв’ю – про “порушення моральних норм” з боку Константинополя, – пише богослов Кирило Говорун. — Цікаво, а УПЦ МП (РПЦвУ- ред.), всі останні роки імітуючи бажання подолати розкол і блокуючи реальні кроки до його подолання, чинила морально? Свого часу, усвідомлюючи аморальність такого ставлення до розколу, я робив все від мене залежне, щоби діалог і зближення були не імітаційними, а реальними. Це знаходило повну підтримку і з боку попереднього предстоятеля. Однак з 2014 по 2018 роки діалог з УПЦ КП перетворився на аморальне окозамилювання, за що УПЦ МП і заплатила своїм першородством».

    Кирило Говорун також відзначив, що єпископ РПЦвУ говорить, про якісь приховані мотиви Вселенського Патріархату «…розпалюючи фантазію любителів теорій змови».

    Довідково: У 2018 році Вселенський патріархат почав процедуру надання своїй Київській митрополії Томосу про автокефалію. Перед цим Вселенський патріархат розірвав договір із РПЦ, який давав дозвіл Московським патріархам висвячувати митрополитів Київських. Таке розірвання було наслідком багатовікового порушення договору 1686 року між двома церквами: РПЦ і Константинопольською ПЦ. У Москві не визнають своїх порушень і наполягають, що після 1686 року вони нічого не порушували, а територія Київської митрополії тоді була їм безстроково передана.

    Нагадаємо у РПЦвУ не сприймають надання Томосу Православній Церкві України і хочуть реанімувати Амманський формат, на якому планують заручитись підтримкою від інших Помісних Церков і разом виступити проти Вселенського патріархату. Промоутером такої кампанії виступає Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ.

    Крім того, в РПЦвУ дуже занепокоєні майбутнім візитом Вселенського патріарха до України на запрошення президента України Володимира Зеленського. Там прогнозують, що такий спричинить хвилю приєднань до ПЦУ. 

    Найсвіжіше

    Популярне