Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Богослов Кирило Говорун розкритикував рішення синоду РПЦвУ

    Богослов архімандрит Кирило Говорун розкритикував рішення, які були прийняті на Синоді РПЦвУ в Києві 12 травня.

    «Сьогодні Синод УПЦ МП (РПЦвУ – ред.) вирішив відсвяткувати у цьому році 1970-річчя апостольського собору в Єрусалимі. Справа в тім, що немає жодного свідчення, що собор відбувся саме у 51 році. Зазвичай вчені датують цей собор з кінця 40-х до початку 50-х. Після цієї новини мені стало трохи лячно щодо рішення того ж Синоду розвінчати “помилкову інтерпретацію представниками Константинопольського Патріархату окремих правил IV Вселенського Собору.” Цікаво, вони це збираються робити у той самий спосіб, як визначали дату апостольського собору – за семінарськими машинописними конспектами?», – написав він у Фейсбуці.

    Він дав підказку, що IV Вселенський собор прийняв щодо першості Константинополя не “окремі правила” у множині, а одне-єдине правило в однині – 28-е.

    «І це правило до української ситуації аж ніяк не відноситься. Суперечки щодо нього стосуються лише діаспори, з якою Україна не має нічого спільного. Натомість чомусь у синодальному рішенні (РПЦвУ, – ред.) не згадані інші правила Вселенських соборів з приводу першості, а саме 6-е правило Нікейського собору та 2 і 3 правила першого Константинопольського собору», – підсумував богослов.

    12 травня РПЦвУ на синоді прийняла рішення провести у 2021 році “міжправославних заходів щодо богословсько-канонічного осмислення питань соборності та першості у Православній Церкві”. Як повідомляв Духовний Фронт України, на такий крок в РПЦвУ йдуть, щоб хоч якось зупинити переходи парафій, священників і духовенства до ПЦУ. За словами наближених до російських спецслужб експертів, РПЦвУ вже почала підготовку до отримання автокефалії від Москви. Хоча всім відомо, що ця автокефалія, не буде визнаватись серед всіх Православних Церков, адже право надавати автокефалію має лише Вселенський Патріархат.

    Найсвіжіше

    Популярне