Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Благодатний вогонь символізують запалені свічки – Єрусалимський патріарх

    Єрусалимський патріарх, який особисто щороку бере участь в церемонії Святого світла, яку ще називають Сходженням Благодатного вогню, в інтерв’ю Ватиканському виданню розповів про деталі цього таїнства.

    За словами патріарх Феофіла ІІІ Благодатний вогонь «символізують запалені свічки». Водночас він додав, що святе Світло є «нерукотворним» і «виходить» від Святого гробу.

    «Церемонія Священного вогню, своїми витоками сягає до часу зародження Церкви, коли починали розвиватися літургійні практики, і вона є однією з найдавніших практик в нашій традиції, традиції Єрусалимської Церкви. <…> Мова йде про переживання нерукотворного Світла, яке виходить зі Святого Гробу; його символізують запалені свічки, які розповсюджують це світло не тільки всередині храму, а й по всьому світу. У кожному православному храмі на початку пасхальної літургії вірні приймають це світло через свічку, запалену священиком від вогню з Єрусалима», – пояснив патріарх Феофіл.

    На питання про те, як в православній традиції тлумачиться ця церемонія і чи володіє вона надприродним виміром, Патріарх Феофіл відповів: «Оскільки це відбувається вранці Великої суботи, тобто напередодні Великодня, обряд Священного вогню – це, головним чином, передбачення (випередження) Христового Воскресіння. Як в східній, так і в західній традиції сама ідея Священного вогню – це символ нового життя у воскресінні, те ж саме відноситься і до самої церемонії. Так само, як вогонь горить і сяє у Гробі, Господь Ісус засяє Великоднім ранком. <…> Це стосується і надприродного виміру: наближаючи нас до таємниці Воскресіння, цей обряд пробуджує духовне звернення. Воно робить Воскресіння більш реальним, більш безпосереднім в наших очах, запевняючи нас, що ми можемо покластися на любов Бога до нас, і спонукаючи до більшого духовного завзяття».

    Як видно з цих слів, патріарх Феофіл не дає чіткої відповіді на питання, чи сходить Благодатний вогонь чи його запалюють. Проте він говорить, що світло є святим і свічки запалені в храмі Гробу господнього символізують нерукотворне світло із Гробу Господнього, звідки воскрес Ісус Христос.

    Вогонь запалюють чи він сходить?

    З цього приводу і досі існує ряд суперечок. Хоча ніхто не сперечається із святістю світла чи вогню, деякі богослови, заперечують надприродне і чудесне сходження Благодатного вогню і стверджують, що його запалює Єрусалимський патріарх.

    Зокрема такої думки притримується почесний патріарх Філарет, предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній та богослов РПЦ Андрєй Кураєв.

    Скептики надприродного сходження вогню пояснюють, що вогонь має Благодатні властивості й є святим, але сам він запалюється від лампадки в Кувуклії Гробу Господнього. Аналогічно із освяченням Святої води на Водохреща. Воду наливають, а потім освячують, так і з вогнем.

    У інтерв’ю 5-му каналу митрополит Київський і всієї України Епіфаній сказав: «Як приблизно ми освячуємо на Йордан воду: є речовина, є вода. Вона ж не виникає просто. Не твориться чудо. Священик не створює воду як таку, він просто освячує її, і вона отримує благодатну силу. Так само і з Благодатним вогнем. Він просто виноситься з Гробу Господнього… дехто вірить, що воно чудесним чином (сходить, ред.), але це більшою мірою спомин того першого чуда, яке було звершено в певний момент. І на знак цього воно відбувається кожного року».

    В інтерв’ю програмі «GКРIZES ZONES» на грецькому телеканалі MEGA Місцеблюститель Патріаршого престолу Єрусалимської Церкви митрополит Петрській Корнилій, який отримував вогонь у 2001 році, сказав: «… Молитви [патріарха] мають силу освятити природний вогонь, оскільки існує і вогонь надприродний. Тут ми говоримо про природний вогонь, але молитви, які підносить патріарх або архієрей, освячують природний вогонь і, отже, він має благодать Благодатного вогню. Це природний вогонь, який запалюється від незгасимої лампади, що зберігається в ризниці храму Воскресіння …».

    Найсвіжіше

    Популярне