П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Останнього розстріляного совєтами бандерівця реабілітовано

    Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука, якого розстріляли 12 липня 1989 року в Києві за участь у повстанському русі.

    Про це повідомив член нацкомісії, співробітник Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.

    “Останнього розстріляного совєтами бандерівця реабілітовано! Сьогодні Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім’я Івану Гончаруку. І дуже тішуся, що став до цього причетним”, – зазначив Бірчак.

    Він розповів, що 62-річного Гончарука, харківського 62-річного пенсіонера, наприкінці 1980-х п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. Повстанця Івана Гончарука розстріляли за два роки до проголошення незалежності України.

    “Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД. Цікаво, що в 44-45 роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану двадцять років, але свідки впізнали Івана Гончарука за фото зроблене в п’ятдесятирічному річному віці!” – наголосив Володимир Бірчак.

    Найсвіжіше

    Популярне